Polisen tipsar om de vanligaste missuppfattningarna de möter på gatan.
Polisen tipsar om de vanligaste missuppfattningarna de möter på gatan.

Vissa lagar och regler har alla koll på, men det finns andra som inte verkar vara helt allmänt kända och som orsaker en hel del böter. Metro listar de "okända" förseelserna som kan stå dig dyrt.

Det finns många lagar och föreskrifter att bryta mot, och det är inte alltid lätt att hålla koll på dem. Metro har pratat med poliser och jurister för att hitta de fall som oftast väcker förvåning hos förövaren.

Stefan Wahlberg är chefredaktör på tidningen Dagens Juridik, och han menar att det oftast handlar om olika tolkningar av lagen snarare än att personen är omedveten om att lagen finns.

– Det kan möjligtvis röra sig om en konstig tillämpning av vissa lagar. Det dyker med jämna mellanrum upp artiklar om världens konstigaste lagar, men ofta är det inte så konstigt, säger Stefan Wahlberg.

– Oftast är det någon domstol som dömt någon utifrån en högst relevant paragraf men i ett ovanligt fall.

Som exempel på saker som kan generera böter nämner han att fiska utan fiskekort, tälta utan tillstånd, att låta hunden bajsa på allmän plats, eller att filtrera sin whisky för att putsa till smaken.

– Det finns ju en del ovanliga fall, och vissa av dem är ju rätt så uppseendeväckande faktiskt.

Från polisens håll finns det vissa gärningar som oftare än andra uppfattas som oskyldiga, men som faktiskt kan göra dig många hundra kronor fattigare.

– Det finns faktiskt en del missuppfattningar om att dricka alkohol på allmän plats, säger Tommy Nyman, Kommissarie i Halland.

– Ofta ser man kanske att någon annan dricker och så tror man därför att det är tillåtet. Men det finns faktiskt en app som heter Alkokoll där man kan hålla reda på var man får dricka och inte.

Förbuden mot nedskräpning och att kissa offentligt menar han att de flesta verkar känna till. Däremot verkar reglerna kring spårområden inte vara glasklara för allmänheten.

– Det är nog lite okänt bland folk i allmänhet att man inte får vistas på ett spårområde, där tågen kör, säger Tommy Nyman.

– Många tror att bara man är tillräckligt försiktig så får man, men du får inte snedda över spårområden, det är bara om man arbetar och har uppdrag som du får vistas där, om det inte är tydligt angivet att du får vara där.

Kan man bli av med körkortet om man cyklar illa?

– Ja alltså, om du cyklar och till exempel bryter mot en stopplikt, så blir du nog inte av med körkortet direkt, men tredje gången du gör det kanske man kollar lite närmare på det: Eftersom du inte bryr dig om bestämmelser som cyklist, så gör du det kanske inte som bilist heller. Men Polisen drar aldrig några körkort av cyklister, det beslutar Transportstyrelsen om.

Här följer fler exempel och bötesbelopp.

LÄS MER: Så mycket kostar det – 15 lagbrott på cykel som kan stå dig dyrt

LÄS MER: Här får den som svär böter – till och med om de viskar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset