Tomas Jönsson tog den här magnifika bilden i Luleå skärgård.
Tomas Jönsson tog den här magnifika bilden i Luleå skärgård.

Det är strålande tider för den som vill se det grön- och blåskimrande himlafenomenet – just nu går det att se i stora delar av landet.

Det är strålande tider för den som vill se norrsken. För himlafenomenet som mest är förknippat med Norrland går nu under oktober månad att ses i stora delar av landet. Vi är just nu inne i en period med ovanligt mycket norrsken: 

– De varierar med solens aktivitet som går i cykler om cirka elva år. För något år sedan hade vi ett maximum av antalet solfläckar och runt dessa maximum brukar det bli fler norrsken än vanligt, säger Urban Brändström, rymdfysiker vid institutet för rymdfysik i Kiruna till TT.  

Men för att se norrskenet krävs det klara skyar. Och SMHI ser prognosen lovande ut för att kunna se norrskenet på flera håll under natten.

– Främst de östra och ostliga delarna av Svealand och delvis främst östra delarna av Norrland, där är en del klara områden och mer varierad molnighet som väntas i natt. Där är det lättast att se norrskenet inatt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till Metro. 

Men det gäller också att ha tur att vara på rätt plats när bandet med norrsken passerar. På sajtenAurora Forecast går det att se en prognos på hur norrskenets utbredning över landet.  

► LÄS MER: Bildextra: Thomas, 46, tog den perfekta norrskensbilden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset