Se upp – krukväxten kan förgifta ditt husdjur Så varnar Cecilia Gylling för växten som kan förgifta husdjur. Katten nere till höger på bilden är inte den som förgiftades.
Se upp – krukväxten kan förgifta ditt husdjur Så varnar Cecilia Gylling för växten som kan förgifta husdjur. Katten nere till höger på bilden är inte den som förgiftades.

En Facebookstatus där det varnas för krukväxten kottepalm har fått nästan 9 000 delningar. Och Giftinformationscentralen bekräftar det som sant – äter man av växten kan man blir förgiftad.

”En av våra kattungar blev sjuk för snart två veckor sedan. Det började med rikliga kräkningar och efter det blev han väldigt medtagen.” 

Så börjar en Facebookstatus som kattuppfödare Cecilia Gylling publicerade i mitten av maj. I den berättar hon hur hennes kattunge åkte in och ut hos veterinären, tills hon insåg att skurken bakom sjukdomen var en krukväxt. Närmare bestämt en kottepalm, som kattungen verkade ha tuggat på.

– Vi har fött upp norska skogkatter i 20 år, och det här är första gången som vi i överhuvudtaget har hört talas om den här växten. Den finns inte med på några varningslistor, utan det var först när vi googlade den som vi insåg att den var giftig. Min tanke med posten var därför att varna folk, säger Gylling.

Statusen hon lade upp har nu fått nästan 9 000 delningar. Den fortsätter:

”På djursjukhuset hade man aldrig hört talas om att denna växt var giftig. Nu hade det ju gått så lång tid att man inte kunde behandla själva förgiftningen utan bara hjälpa honom med de symptom han hade.”

Och det visar sig att hon gör rätt i att varna andra djurägare för växten.

2011 skrev Expressen om krukväxten, och intervjuade Giftinformationscentralens läkare Christine Karlson-Stiber. Hon berättade då att den som äter av växten kan få mag- och tarmbesvär, påverkan på levern och nervsystemet.

– En hund blev så illa däran att det inte fanns någon annan utväg än avlivning, sade Karlson-Stiber till Expressen då.

sin sajt varnar nu Giftinformationscentralen för att ”allvarliga förgiftningar har förekommit hos husdjur” i anslutning till växten, och även återförsäljarna Plantagen och Blomsterlandet noterar i sin webbinformation om produkten att den är giftig.

Jennie Edling, presskontakt på Blomsterlandet, säger att åtminstone deras affärer nu dessutom ska förtydliga sin information om växtens giftighet.

– Vi kommer under morgondagen att skicka ut nya skyltar med uppmaning till våra butiker att använda dessa istället, säger hon.

Och Cecilia Gyllings kattunge? Jo, den mår finfint igen. I slutet av statusen som nu sprids över svenska Facebook skriver hon:

”Igår fick vi hämta hem lille bebisen och äntligen vågar vi se ljust på det. För första gången på två veckor äter och dricker han själv. Dessutom har han i mån av ork busat och lekt. Vi hoppas att tiden ska göra honom helt återställd. Som tur var hade han inga skador på varken lever eller njurar.”

– Vi trodde den skulle dö i ungefär en och en halv vecka, men nu är den helt återställd, säger Gylling glatt i telefon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset