Vattenkrassula, eller sydfyrling, hotar det svenska ekosystemet, varnar länsstyrelsen i Skåne som hittat växten i en dagvattendamm i Helsingborg. Bilden visar inte utbredningen i Helsingborg.
Vattenkrassula, eller sydfyrling, hotar det svenska ekosystemet, varnar länsstyrelsen i Skåne som hittat växten i en dagvattendamm i Helsingborg. Bilden visar inte utbredningen i Helsingborg.

Vattenkrassula hotar det svenska ekosystemet, varnar länsstyrelsen i Skåne som hittat växten i en dagvattendamm i Helsingborg.Nu ska den snabbt avlägsnas – och kastas ner i ett djupt hål.

– Man vet att invasiva arter, alltså främmande arter som sprider sig av egen kraft och bildar extremt täta bestånd, är ett av de största hoten mot biologisk mångfald globalt, säger Nils Carlsson, som arbetar med frågan hos länsstyrelsen i Skåne.

Spansk skogssnigel, sjögull och jätteloka är exempel på arter som redan har blivit invasiva i landet.

– De är väldigt svårt att göra något åt invasiva arter om man inte gör det i tid. Se bara på mördarsnigeln. Jag skulle inte dra i gång ett projekt mot den i dag, det skulle ha gjorts redan 1974 då arten upptäcktes, säger Nils Carlsson.

Tar över

Vattenkrassula, eller sydfyrling, kommer ursprungligen från Australien och Nya Zeeland och är populära i svenska trädgårdsdammar. Invasiva arter sprider sig alltså från sitt ursprungliga utbredningsområde till nya delar av världen, där den får en kraftig tillväxt som skadar ekosystemet. Människor, djur och växter påverkas. Sydfyrling har därför förbjudits i handeln i Storbritannien.

– Där upptäckte folk att arten tog över alltihop. Den bildade en tjock matta på dammar, säger Nils Carlsson.

Sydfyrling i Helsingborgsdammen upptäcktes tidigt, därför är utbredningen begränsad. Så vitt länsstyrelsen i Skåne vet är det den första kända vilda växtplatsen i Sverige.

– Bekymret är att småvatten täpps igen helt. I den här dammen skulle ingen groda kunna klämma sig ner. Och ingenting som tidigare växte där under "mattan" kan komma upp, säger Ericsson.

Ska avlägsnas

Medvetenheten om invasiva arter har ökat rejält på sistone, enligt Carlsson.

– Jag får många samtal från allmänheten och kommuner som är oroliga över arter som tar över på ställen där de inte borde vara.

Länsstyrelsen i Skåne vill att sydfyrling hamnar på den nationella listan med djur och växter som inte får säljas.

– Den här växten bör man inte få handla med i Sverige. Risken är för stor.

Redan på måndag ska växten bort från dammen i Helsingborgsområdet Berga.

– Vi kommer att gräva bort beståndet. Och sedan ta det till en deponi där vi har ett djupt hål i marken. Sedan packar vi massor över, vilket växten inte överlever, säger Nils Carlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset