Satteliter, stjärnor och flygplan, det finns mycket som cirkulerar ovanför oss. 
Satteliter, stjärnor och flygplan, det finns mycket som cirkulerar ovanför oss. 

Se upp! Det finns en himla massa häftigt där uppe på vår himmel. Stjärnor, satelliter och flygplan är några av dem. Du vill säkert veta mer om vad som händer där uppe i det blå - men finns det en app för det? Självklart. Här är några av dem.

Lars Pehrson/SvD/TT

Flygplan – vart är det på väg?

Att se flygplan på skyn gör nog vi alla flera gånger om dagen och vissa av oss kanske till och med dagdrömmer sig bort om vart flyget är på väg eller har varit. Men det går att ta reda på, fet finns nämligen flera appar som ger dig som ett helt eget flygledartorn i fickan.

Genom en karta ser du exakt var större passagerarplan är på väg och genom att rikta telefonen mot himlen får du upp en karta med vilka som passerar ovanför dig. Man kan också trycka på ett plan och få upp foto på planet och information om planets position och rutt för att sedan följa planets väg på himlen i en 3d-vy.

Apparna bygger på att de så kallade ADS-B signalerna från planen med information om planets identitet, position, höjd och hastighet samlas in av nätverk av radiomottagare hos tusentals frivilliga. ADS-B transponder finns endast på 60 procent av dagens flygplan, så alla syns inte på kartan, men det är vanligt att större flygplan har det.

Exempel på appar: Svenska Flightradar 24, Planefinder, Flight Tracker.  

Montage: IBL/Konrad Wothe, Alamy, Sky Map

Appen Sky Map (tidigare Google Sky Map) kan hjälpa dig hitta i rymden. 

Stjärnor – vilka ser du?

Det finns en massa appar som kan berätta vad du ser på himlen ovanför en stjärnklar natt så du kan stylea för vännerna. Genom att rikta mobilen mot himlen är tanken att apparna känner av vilka stjärntecken man ser. Få upp en bild över stjärnhimlen ovanför dig genom att använda gps, triangulering eller din platsdata och få sen massa information om stjärntecknen och stjärnhimlen ovanför.

 

Exempel på appar: Google sky, Stjärna 3D (på svenska!), SkyView, Star walk.

ESA/TT

Satelliten Gaia.

Satelliter – hur många finns egentligen?

Vi ringer telefonsamtal, ser på tv, har internet, kan prognosera vädret, få färdbeskrivningar och mycket mycket mer vardagliga saker som vi kanske aldrig riktigt tänker på kräver en massa satelliter högt upp i det blå.

Det finns flera tusen satelliter ovanför oss, enligt NASA. Över tusen av dem är aktiva men över 2 500 bara cirkulerar där uppe utan att fungera- den äldsta är från 50-talet! Vill du veta vilka satteliter som är jobbar på ovanför dig just nu finns det appar. Några har mer övergripande kartor över var valda satelliter är och när de flyger över dig. Med de flesta kan du rikta telefonens kamera mot himlen och med hjälp av små ikoner se var och vilka de olika satelliterna är ovanför dig. Du får också veta om satelliten är synlig för blotta ögat, så du kan spana extra noga.

Exempel på appar: Satellite Tracker Plus3, Satellite Finder Pro, Satellite AR.

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset