DN avslöjar att SEB:s tidigare dotterbolag LVM jobbat med samma skatteupplägg som i Panamadokumenten.
DN avslöjar att SEB:s tidigare dotterbolag LVM jobbat med samma skatteupplägg som i Panamadokumenten.

Genom Panama-läckan avslöjades att bland annat Nordea hjälpt sina kunder att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Nu avslöjar Dagens Nyheter att SEB:s före detta dotterbolag i Bryssel, LWM, sysslat med liknande upplägg.

Genom Panama-läckan avslöjades att rika människor runt om i världen använt sig av brevlådeföretag och målvakter för att slussa pengar till skatteparadis. När SVT granskade dokumenten fick de 11 000 träffar på Nordea, 764 träffar på Swedbank och 576 på Handelsbanken men endast 47 träffar på SEB trots att banken enligt Dagens Nyheter har många förmögna kunder.

► LÄS MER: Därför ska du bry dig om Panamaläckan

Tidningen avslöjar att SEB:s tidigare dotterbolag i Luxemburg, LWM, har haft ett liknande upplägg. Dotterbolaget hade enligt DN runt 350 kunder år 2014. Finska Yle skriver att LWM varit ännu aktivare än Nordea i skatteparadisekonom och har haft ett tätt samarbete med advokatbyrån Mossack Fonseca.

Genom Panama-läckan avslöjades att Mossack Fonsecka hjälpt allt från sportprofiler till ökända kriminella att gömma enorma summor pengar genom att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

– Jag vet att LWM jobbat med den typ av upplägg som finns i Panamadokumenten, säger en av DN:s källor, som föredrar att vara anonym.

Dotterbolagets grundare Eric Leclerc och SEB:s kommunikationschef Vibeka Hirdman-Ryrberg nekar till att det rör sig om skatteupplägg skriver DN.

► LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Panama-läckan

”Vi ger aldrig råd som innebär att kunder undanhåller skatt och våra kunder ska ha bolagsstrukturer som är skattetransparenta”, skriver Viveka Hirdman-Ryrberg i ett e-postmeddelande till DN.

Innan SEB sålde sin andel i LWM år 2014 ägde banken 90 procent av bolaget och Eric Leclerc tio procent. Vem som köpte SEB:s andel vill varken banken eller Eric Leclerc avslöja enligt DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi