Gamla 100- och 500-kronorssedlar till ett värde av 4 miljarder har fortfarande inte växlats in sedan de blev obrukbara.
Gamla 100- och 500-kronorssedlar till ett värde av 4 miljarder har fortfarande inte växlats in sedan de blev obrukbara.

Trots att de tidigare 100- och 500-kronorssedlarna blev ogiltiga förra sommaren är det många som fortfarande inte har växlat in sina gamla pengar. Totalt saknas fortfarande sedlar till ett värde av 4 miljarder kronor.

Sommaren 2017 blev de äldre 100- och 500-kronorssedlarna ogiltiga att använda inom handeln, och de ersattes i stället av nya sedlar med annat utseende. De äldre sedlarna går dock fortfarande att sätta in på ett bankkonto – men det är det många som ännu inte gjort.

Totalt saknas fortfarande närmare 12 miljoner 100-kronorssedlar, och 5 miljoner 500-kronorssedlar. Sammanlagt har de ej ännu inväxlade pengarna ett värde av 4 miljarder svenska kronor, skriver SVT. 

LÄS MER: Forskarens varning: Nya mynten kan rosta – och bli obrukbara

– Det låter kanske fruktansvärt mycket, men så här är det alltid när vi gör indragningar. Man får aldrig tillbaks allting. Vi har fått in runt 95% av femhundralapparna och 85-90% av hundralapparna, och det är ganska vanligt, säger Tommy Persson, projektledare på Riksbanken, till SVT.

Än är det inte för sent för den som sitter på äldre sedlar att sätta in dem på ett bankkonto. Fram till den 30 juni finns fortfarande möjligheten att sätta in pengarna via ett bankkontor. Därefter går det endast att göra via Riksbanken, som alltid tar in äldre sedlar.

– Vi vill påminna folk om att ta sig en extra titt hemma i lådor och sånt efter sedlar och sedan kontakta sin bank för att göra det så lätt som möjligt för sig, säger Tommy Persson till SVT.

LÄS MER: Varför byta ut alla sedlar och mynt – vi ska ju ändå bli kontantlösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset