Det var häromdagen som lille Sefer nästan svalde en plastbit från hans favoritleksak plastsköldpaddan.
Det var häromdagen som lille Sefer nästan svalde en plastbit från hans favoritleksak plastsköldpaddan.

Sefer, 15 månader, svalde nästan en plastbit som ska ha lossnat från hans leksakssköldpadda. Nu vill familjen att leksaken dras in. ”Vi vill inte att någon annan ska råka ut för samma sak”, säger pappa Matias Celik till Metro.

Det var häromdagen som Sefer, 15 månader, satt på golvet och lekte när han vände sig mot sin pappa Matias Celik.

– Han kom och tryckte sig mot mitt knä, vilket inte han brukar göra när han leker. Jag tog upp honom och då började han få kväljningar. Jag fick panik och kände efter med fingrarna i hans mun och plockade ut biten, jag kände direkt att det var något vasst, säger Matias Celik till Metro.

► LÄS MER: Läkaren: Så ska du ager om ditt barn svalt något konstigt

En bit från Sefers favoritleksak sköldpaddan ska ha lossnat, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om. Till Metro säger Matias att det såg ut som att biten kom från insidan av sköldpaddans ena ben, det är i plast och en metallpinne inuti.

LÄS MER: Lilla Nova dog i en kvävningsolycka – nu vill mamman varna andra

Leksaken som är för barn mellan 6-18 månader är köpt på Toys R Us och när de kontaktade butiken fick de erbjudande om att lämna leksaken i retur och få pengarna tillbaka. Men familjen kontaktade media för att varna andra föräldrar. 

– Vi vill att de drar in den så att ingen annan råkar ut för samma sak. Och att de får strängare kontroller i fortsättningen, säger Matias. 

► LÄS MER: Därför ska du inte skänka gamla leksaker till ditt barns förskola

Toys R Us säger till GP att det är ovanligt att bitar lossnar från leksaker. 

– Det låter allvarligt. Det här är ju en leksak som är gjord för små barn, säger Daniel Frankler, försäljningschef på Top-Toy som driver Toys R Us och BR Leksaker till GP. 

Företaget ska nu undersöka om det finns fler liknande händelser och tillägger att det kan bli aktuellt att leksaken dras tillbaka från marknaden. 

För Sefer har det trots allt gått bra, den enda biten han fick i munnen var den de fick ut. Händelsen har inte gett honom några men, utan han är precis som vanligt. 

– Vi har varit extra uppmärksamma om han är extra gnällig eller om slutar äta. Men han älskar att äta och han äter fortfarande med god aptit.

► LÄS MER: Föräldrar larmar: Barnmuggen samlar mögel – säljs på apotek

Ptivat

Här är leksaksbiten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Familj