Kanadas Patrice Bergeron gör mål på Europalaget i den första finalen i World Cup.
Kanadas Patrice Bergeron gör mål på Europalaget i den första finalen i World Cup.

Massor med tomma stolar och ingen stämning alls.Den första finalen i World Cup, där Kanada besegrade Europalaget med 3–1, blev ingen PR-seger för NHL.– Europalaget har gjort det jättebra, men jag gillar möjligheten att representera sin nation, sade Kanadas tränare Mike Babcock.

Kanadas förstakedja med Brad Marchand (som gjorde 1–0-målet), Patrice Bergeron (3–1) och Sidney Crosby (två assist) – som nu gjort fantastiska 22 poäng i turneringen – ledde hemmanationen till ännu seger och svarade för två mål och sex poäng.

– Men vi spelade inte bra i dag, vi måste höja oss till nästa match, sade Marchand.

Nu behövs bara en seger till för att Kanada, som vunnit två raka OS- och VM-guld, ska lägga ännu en stor titel till sin stora samling.

Frågan är dock om fansen sluter upp när Kanada kan fixa det i nästa final natten till fredagen svensk tid.

Första och sista gången?

För i den första finalen var det inte så. När Europalaget hade slagit ut Sverige i semifinal och succécoachen Ralph Krueger kom till presskonferensen öppnade han med:

– Nu har vi sett till att vi inte får någon inbjudan till nästa turnering.

Gensvaret från den församlade pressen var en kollektiv nickning.

– Det var ett skämt, tillade han då.

Men förmodligen slog han huvudet på spiken. Kanske var det här första och sista gången för de mixade lagen.

Ingen rivalitet

Kritiken mot blandlagen har varit hård från vissa håll och kritikerna menar att den sänkt statusen på turneringen. NHL försvarade med att alla de bästa spelarna, även de från små nationer, fick plats.

Men NHL hade nog innerst inne inte räknat med att Europalaget skulle ta sig ända till final.

Från de kanadensiska supportrarnas synvinkel fanns ingen tradition eller rivalitet som det varit om Tre Kronor, Ryssland eller USA stått som motståndare.

Massor av stolar gapade tomma i den första finalen i Air Canada Centre och det var mestadels knäpptyst i arenan. Nu när hockeyfesten skulle nå sitt max i det Toronto som kallas ishockeyns Mecka.

Timmarna före match fick Babcock frågan om vilka förändringar han anser ska göras till nästa World Cup, planerad om fyra år. Han tog upp blandlagen:

– Det här laget med unga spelare var spektakulärt, men kommer det att finnas en (Connor) McDavid nästa gång och en (Austin) Matthews? Så det gäller att vara försiktig med det. Europalaget har gjort det jättebra, men jag gillar möjligheten att representera din nation och pressen du har på dig när du gör det. Det är en stor grej i OS, sade han.

"Jättebra format"

Ralph Krueger höll inte med, utan pratade om att sprida hockeyn:

– Vill man få hockeyn att växa och expandera i världen så är det här ett jättebra format. Europalaget representerar hundratals miljoner människor i länder där vår idrott inte är nummer ett. Det här kanske kan hjälpa hockeyn att komma närmare förstaplatsen i de nationerna.

Den andra finalen spelas natten till fredag svensk tid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset