I matchen i gruppspelet fick Sverige och Caroline Seger jaga Brasilien som vann med 5–1. Nu väntar chans till revansch för Sverige i OS-semifinalen. Arkivbild.
I matchen i gruppspelet fick Sverige och Caroline Seger jaga Brasilien som vann med 5–1. Nu väntar chans till revansch för Sverige i OS-semifinalen. Arkivbild.

I över tio år har stommen i fotbollslandslaget spelat tillsammans. Nu vill veteranerna göra allt för att få kröna tiden med en olympisk medalj.– Att få göra det med det här laget som man har varit tillsammans med så lång tid och så många år, det är få förunnat, säger Caroline Seger.

Caroline Seger landslagsdebuterade 2005, Nilla Fischer redan 2001. Hedvig Lindahl togs ut första gången 2002 och Lotta Schelin 2004. Det är den kvartetten spelare i landslaget som passerat 30-strecket, och nu står de inför en av de största utmaningarna i sina landslagskarriärer: OS-semifinal på ett utsålt Maracanã mot hemmanationen Brasilien.

– Jag var inte med i VM 2011 i semifinalen så det här är ju skithäftigt och mycket jobb som ligger bakom. Jag njuter verkligen och rankar det väldigt högt, säger Seger.

– Jag vill inte ha spelat en match mot USA och ha vunnit den, och så går man tomhänt hem, utan nu har vi ett läge att kunna göra något ännu bättre och då vill man gärna inte tappa det.

TT: Hur mycket skulle en medalj betyda?

– Medaljer är ju alltid medaljer. Det är något man drömmer om när man går in i en turnering och man ser sig själv vinna och så. Men det är svårt att förstå hur nära vi är.

Bättre förberedda

Sverige har växt in i turneringen. Från att i stort sett ha varit uträknat efter 1–5-förlusten mot just Brasilien i gruppspelet och gått vidare till semifinal som grupptrea står laget plötsligt och spelar om medaljerna.

– Det är små marginaler i fotboll. Det är inte så att vi har presterat världsfotboll i gruppspelet, men sedan räcker det med en vinst så är du i semifinal. Det är väldigt hårt arbete och sedan lite flyt också som ligger bakom. Vi har vunnit de matcherna som vi behövde vinna, säger Nilla Fischer.

– Nu känns det ju väldigt bra att ha tagit den förlusten just då, för nu står vi i semifinal. Det är en ny match och vi har koll på Brasilien. Det kommer inte att bli som det blev senast.

Sprida lugn

Hur matchen än blir så kommer det att bli en slitsam uppgift. Trots att det egentligen är vinter i Brasilien gassar solen och temperaturen de senaste dagarna har letat sig en bra bit upp över ett annat 30-streck än spelarna. Lägg till 90 minuter fotboll, en fullsatt arena och en OS-final som ligger i potten och det blir lätt till en uppgift som kan få benen att darra på den bästa.

– Det trycket som kommer att bli, som stöttar det laget vi möter är nog det största som jag varit med om. Men det gäller att inte tänka på det så mycket utan spela det som en "vanlig" match och gå in och vara fokuserade på det vi ska göra och inte på omgivningen, säger Nilla Ficher.

– Man hoppas ju att man kan bidra med rutin och erfarenhet och ett lugn i de lägena. Jag menar jag är 31 år och jag blir fortfarande nervös, jag tycker fortfarande att det kittlar när man ska gå ut på planen. Och det ska det göra, men sedan gäller det att hitta ett lugn i det och kan man hjälpa till med det och vara ledande på planen både verbalt och med sitt spel så tror jag att det hjälper de andra, säger Caroline Seger.

Jonas Ekströmer/TT
Caroline Seger ser fram emot tisdagens OS-semifinal mot Brasilien på Maracanãstadion på tisdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset