Marc-Edouard Vlasic, Sidney Crosby och Shea Weber firar ett kanadensiskt mål i World Cup-semifinalen mot Ryssland.
Marc-Edouard Vlasic, Sidney Crosby och Shea Weber firar ett kanadensiskt mål i World Cup-semifinalen mot Ryssland.

Segrarna har radats upp, en efter en.Efter 14 raka segrar och två raka OS-guld är Kanada bara två vinster från ännu en stor titel i World Cup-ishockeyn.– Vi har mycket jobb framför oss, så det går inte att luta sig tillbaka och känna sig nöjd ännu, säger backen Shea Weber, en av sju spelare som varit med om hela segertåget.

Nu återstår bara finalserien i World Cup mot överraskningen Europalaget – första matchen natten mot onsdag svensk tid – innan Kanada kan räkna in en stor titel till.

Det är i alla fall så det är tänkt och ingen räknar med att Europalaget ska kunna sätta några käppar i hjulet för de kanadensiska NHL-stjärnorna.

Segersviten tog sin början i OS på hemmaplan i Vancouver 2010, efter en förlust mot ärkerivalen USA i gruppspelet (3–5).

Efter det har Kanada under ledning av tränaren Mike Babcock fått jubla efter varje match.

"Inget man tänker på"

"Lönnlöven" vann de fyra återstående matcherna och tog revansch på USA i finalen 2010 sedan Sidney Crosby skjutit guldmålet i förlängningen.

Det blev sex raka segrar i Sotji 2014 – Tre Kronor besegrades i finalen med 3–0 – och i World Cup har det blivit fyra raka.

– Den här sviten är en sak som folk ofta frågar om, men när man är mitt uppe i det så är det inget man tänker på. Det är först när karriären är över som man kan sätta sig ned och reflektera över såna saker, säger backen och assisterande lagkaptenen Shea Weber, Montreal.

Kanada blev i Sotji första lag sedan OSS (numera Ryssland, före detta Sovjet) 1992 som försvarade sitt OS-guld.

Bredden är toppen

Superstjärnan Sidney Crosby förklarar segersviten med lagets bredd.

– Ska man lyckas med en sån svit behöver du hitta olika sätt att vinna på. Det kan handla om målvaktsspelet, numerära över- och underlägen eller att olika spelare kliver fram och gör de viktiga målen. Vi har den bredden. Alla spelare i laget accepterar sin roll, att den kan förändras jämfört med i klubblaget, och fokuserar på att vinna, säger Pittsburghstjärnan som leder poängligan i World Cup och har gjort tre mål och fyra assist hittills.

Crosby var med och tog VM-guld i Prag 2015 sedan hans lag vunnit samtliga tio matcher, så hans segersvit i landslaget är 24 matcher lång.

Tränaren Mike Babcock fick efter semifinalvinsten mot Ryssland frågan om han har hockeyvärldens enklaste jobb.

– Jag vet att det är så ni ser det... jag ser det på det här sättet: jag går upp varje morgon och jag gör det bästa jag kan, jag jobbar så hårt jag kan för att förbereda mitt lag så bra jag kan, jag försöker älska dem det bästa jag kan, få dem att känna sig bra och försöker göra dem bättre. Sedan går jag hem och visar min familj kärlek och så kommer jag tillbaka nästa dag och gör samma sak.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset