Gefles Johan Oremo jublar efter sitt 2–0-mål mot Östersund. Efter matchen var det dystrare miner.
Gefles Johan Oremo jublar efter sitt 2–0-mål mot Östersund. Efter matchen var det dystrare miner.

Obesegrade i sju sista omgångarna och vinst med 4–2 mot hemmastarka Östersund.Ändå spelar Gefle i superettan nästa år.– Väldigt tungt, men vi kan inte begära mer av oss själva i dag, säger lagkapten Robin Nilsson.

Förutsättningarna var tydliga. Gefle behövde vinna och Helsingborg förlora för att lagen skulle byta plats i tabellen och Gefle få kvalplatsen. Att det fanns en möjlighet där även seger med fyra mål för Gefle och Helsingborg spelade oavgjort kändes långsökt. Men formtoppade Gefle hade 4–1 och pressade på för mer.

Resultattavlan med övriga resultat fungerade inte så spelarna hade inte full koll på hur det gick. 

– Det var ganska bra att inte veta riktigt, vi körde på vad vi kunde, säger Nilsson.

Hoppet försvann

Men eftersom Helsingborg gjorde 2–0 mot slutet försvann hoppet. Luften gick ur Gefle, som efter tolv raka allsvenska säsonger nu får ladda om i superettan. Sejouren i superettan ska bli kort, säger klubben. 

– Självklart ska vi upp direkt. Samtidigt är superettan en tuff serie men vi har rutinen och vet vad som krävs, säger Robin Nilsson, som dock inte bestämt sig om sin egen framtid.

Huruvida Thomas Andersson blir kvar som tränare är också för tidigt att säga.

– Jag vet inte. Det finns större saker att tänka på just nu. Vi har i alla fall visat vår potential nu på slutet, säger Andersson som fick ta över efter Roger Sandberg efter 13 omgångar.

– Det borde vara första gången ett lag åker ur trots att de ej förlorat sista sju omgångarna.

Ville inte prata

Stämningen var tung efteråt och bara tränare och lagkapten kom för att prata med media efteråt. Resten satte sig i bussen och väntade på en tung hemfärd i snöovädret.

– Det är deppig stämning. Alla hanterar det på sitt vis. Jag har inte hunnit tänka på superettan ännu, fram till nu har jag haft fullt fokus på att försöka rädda oss kvar. Men när Helsingborg gjorde 2–0 förstod man läget, summerade Thomas Andersson.

Stommen i laget blir kvar, kryddat med redan klara nyförvärvet René Makondele från Häcken. 

Rutinerade kvar

Att kontraktsbundna Johan Oremo och Jonas Lantto blir viktiga även nästa år syntes i denna match. De två rutinerade spelarna, som varit med på stora delar av dessa tolv allsvenska säsonger, klev fram och körde över hemmastarka Östersund.

– Gefle visar att de är ett bra lag men straffas för vårsäsongen. Samtidigt kan vi inte ge bort sådana chanser i början, det straffades vi för. Sen när vi satsade framåt i andra öppnade vi oss för mycket bakåt, summerade Östersundstränaren Graham Potter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset