Påve Franciskus, och ett 70-tal medföljande journalister, landar med ett Alitalia-flygplan på Sturups flygplats i Sverige.
Påve Franciskus, och ett 70-tal medföljande journalister, landar med ett Alitalia-flygplan på Sturups flygplats i Sverige.

En påveresa är en enorm apparat som förbereds i månader. När Franciskus slutligen begav sig till Sverige blev det presentutdelning, selfies och skämt i det lilla planet. Själv sade han att det är en viktig resa för ekumeniken.

– Har du klippt håret? frågar en journalist påven när han går igenom den trånga flygplansgången.

– Ja, det är därför kalotten är lite stor, svarar han med ett lurigt leende.

Ödmjuk och folklig, Så framställs Jorge Mario Bergoglio. Han har fått stora delar av världen på fall, medan andra menar att han har samma budskap som sina föregångare men i mer medievänlig förpackning. Bland de journalister som följer honom jorden runt är han onekligen populär.

När Franciskus nu kommer till Sverige har resan planerats i månader med rigorös kontroll från Vatikanen.

Hans flyg kallas skämtsamt för "Pastore uno", "Den förste herden", en blinkning till "Air Force One" som USA:s president reser med. Men det A321 Alitalia-plan som påven färdas med har inga övriga likheter med presidentplanet, det är litet, trångt och varmt. Här tränger hundra personer ihop sig på vägen till Malmö. Ungefär 30 av dem hör till påvens följe, med bland andra läkare, påvens assistenter, kommunikationschefen och de strikt upptagna säkerhetsansvariga.

Lämnar business class

Även om resorna är ett väloljat maskineri sedan Johannes Paulus II, som gjorde fler än 100 stycken, blir det smått kaotiskt på plats i det oansenliga planet. Av de 70 journalisterna flyger ungefär 40–50 regelbundet med den katolska kyrkans överhuvud. Och en plats vid gången visar sig snart vara hårdvaluta, alla försöker komma lite närmare Franciskus.

– Det är inte en ynnest att få resa med påven, det är kaos, utbrister en av de italienska kollegorna till slut, efter att ha stångat sig till en bra plats.

Påven däremot sitter längst fram i business class. Över hans säte brukar man fästa en Mariaikon som han kan vila ögonen på, men av lyx ser man inte ett spår. Johannes Paulus II brukade svara på frågor på utresan och Benedictus XVI:s förplanerade presskonferenser var mycket kärnfulla. Franciskus är i stället känd för att hälsa på journalisterna en och en men att ta frågorna på vägen tillbaka. Hans spontana svar har lett till flera uppmärksammade och kontroversiella uttalanden.

– Ett skäl till att han väntar är att ett svar kan skapa rubriker som tar fokus från resans syfte. Folk frågar honom om precis allt, säger Greg Burke, Vatikanens kommunikationschef, som menar att Bergoglios jordnära stil är lite exceptionell.

"Be för mig"

Efter ungefär halva tiden i luften dyker Franciskus slutligen upp och håller ett kort anförande:

– God dag allihop. Det här är en viktig resa för ekumeniken och ert arbete hjälper folk att förstå det, sade han till den samlade världspressen, innan han sakta började röra sig i gången och hälsa på var och en.

Vissa småpratar, andra ger honom gåvor. Juan Vicente Boo från Spanien har tidigare räckt över både böcker och meddelanden från troende. I dag passar han på att sticka till honom sin egen bok "Glädjens påve", som han dedikerat till sin 92-åriga mamma Carmucha. Påven signerar: "Till Carmucha med min välsignelse. Be henne att be för mig".

– Jag sade: "Jag har skrivit en bok om er, hoppas att ni gillar titeln". Då skrattade han och sade "Glädjens påve. Det hoppas jag att jag är".

AP/TT
Påven går ombord på planet för en resa mot Nairobi förra hösten. Arkivbild.
Susan Walsh/AP/TT
Påvens plan landar i USA i fjol. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset