Jasenko Selimovic prickas för att ha utsatt sin personal för psykiska trakasserier. Arkivbild.
Jasenko Selimovic prickas för att ha utsatt sin personal för psykiska trakasserier. Arkivbild.

EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) prickas av EU-parlamentet för psykiska trakasserier av sin personal.Vilka konsekvenserna blir för honom ska nu utredas av Liberalernas etiska kommitté.

Dagen efter att Jasenko Selimovic (L) varnats för behandlingen av sina fyra assistenter är det ont om kommentarer från Liberalernas partiledning.

Partisekreterare Maria Arnholm uttalade sig kort direkt efter beslutet på tisdagskvällen. Hon sade då att den interna etiska kommittén ska få rekommendera lämplig påföljd. Inte heller partiledare Jan Björklund vill kommentera den ovanliga händelsen att en svensk parlamentariker blir varnad efter en lång och infekterad arbetsmiljökonflikt.

Bestörtning

I centrum av konflikten står Jasenko Selimovic, som inte alls förstår beslutet.

"Jag har med bestörtning tagit del av talman Schulz varning till mig utifrån anklagelserna från mina tidigare medarbetare i staben. Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld. Det är för mig helt främmande att utsätta mina medarbetare för trakasserier", skriver han i ett pressmeddelande.

Hans partikamrat i EU-parlamentet, Cecilia Wikström, välkomnar dock att parlamentet agerat.

– Jag beklagar att människor farit illa av hela den här processen, säger hon.

– Det här är en arbetsplats som alla andra och där ska man vara varsam med människor.

Både hon och Selimovic uppmanar nu alla parter att gå vidare.

Glad för varning

Den tidigare kontorspersonalen, som Selimovic övertog när Marit Paulsen slutade, jobbar inte längre kvar. De är tacksamma för att parlamentet markerat så tydligt.

"Det glädjer och stärker oss, och många fler som drabbats, och räddar kanske någon från att utsättas för liknande terror i framtiden", skriver de i ett uttalande.

TT har varit i kontakt med flera personer som har haft Jasenko Selimovic som chef, inte bara i EU-parlamentet utan även på tidigare arbetsplatser. De berättar om händelser som de upplevt som psykiska trakasserier, beskyllningar om sabotage och konspirationsteorier, hur de spelats ut mot kollegor och hur all självkänsla eroderats. Men ingen vill berätta offentligt.

Kan överklaga

På regeringskansliet känner fackförbundet ST igen den bild som kommit fram i EU-parlamentet. Det fanns stora arbetsmiljöproblem även när Selimovic var chef och statssekreterare under statsrådet Erik Ullenhag i Alliansregeringen.

– Absolut. Det var mycket klagomål och problem, säger Anita Engvoll, lokalordförande för ST, som tillägger att medarbetare slutade eller begärde förflyttning.

I det nu aktuella fallet har Selimovic sagt att han helt enkelt inte varit nöjd med medarbetarnas arbete. Men EU-parlamentets utredning har alltså landat i att det förekommit psykiska trakasserier. Jasenko Selimovic har nu två veckor på sig att överklaga, om han vill.

När det klarnat om beslutet kommer att överklagas eller inte ska den etiska kommittén börja jobba.

– När vi har alla fakta jobbar vi snabbt, eftersom det är bäst för de som är berörda, säger ordföranden Anders Frostell till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset