Liberalernas Jasenko Selimovic är straffad av EU-parlamentet för trakasserier mot sin personal – men sitter säkert kvar.
Liberalernas Jasenko Selimovic är straffad av EU-parlamentet för trakasserier mot sin personal – men sitter säkert kvar.

Jasenko Selimovics framtid i Liberalerna är oklar. Men hans plats i EU-parlamentet är ohotad.

Det har tagit Liberalernas ledning flera dagar att utåt reagera på kritiken mot Selimovic och hans sätt att sköta personalfrågor.

Men nu säger partiledaren Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm att de ser allvarligt på det som hänt och som föranledde EU-parlamentet att pricka den liberale ledamoten.

Enligt Arnholm är det för tidigt att uttala sig om vad som kan hända med Selimovic. Partiets interna etikkommitté kommer att rekommendera partiledningen lämplig konsekvens.

Precis som i den svenska riksdagen gäller i EU-parlamentet att ledamöterna är folkvalda på egna personliga mandat. Skulle det gå så långt som att Liberalerna utesluter Selimovic betyder det inte att hans dagar som EU-parlamentariker är över.

– Han behåller sitt mandat i Europaparlamentet, bekräftar Markus Bonekamp, chef för EU-parlamentets informationskontor i Sverige, för TT.

Optionen är då att fortsätta som så kallad politisk vilde eller byta parti. Vintern 2006 hoppade Maria Carlshamre av, som satt på ett av Folkpartiets två mandat i EU-parlamentet, och bytte till Feministiskt initiativ.

Detta har ingenting med EU-parlamentarikernas juridiska immunitet att göra. Frågan om sådan immunitet blir aktuell först när ledamot begått ett brott i en medlemsstat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset