Caster Semenya från Sydafrika kan mycket väl slå världsrekordet på 800 meter. Det lär vålla diskussion. Arkivbild.
Caster Semenya från Sydafrika kan mycket väl slå världsrekordet på 800 meter. Det lär vålla diskussion. Arkivbild.

Ska en kvinnlig friidrottare få tävla med hur hög testosteronnivå som helst?Frågan är brännhet inför OS.Och Caster Semenya har på nytt – mot sin egen vilja – hamnat i centrum för debatten.

Förra året underkändes friidrottens regler kring avstängningar till följd av hyperandrogenism, ett tillstånd som innebär höga värden av testosteron.

Domen från idrottens skiljedomstol Cas har satt Caster Semenya i blickfånget igen.

Efter att reglerna kring hyperandrogenism ändrades har sydafrikanskan, som blev ifrågasatt för sin könstillhörighet när hon slog igenom som 18-åring, haft en remarkabel utveckling på 800 meter. Nu springer Semenya plötsligt fyra sekunder snabbare än i fjol och på samma tider som innan gränsvärdena för testosteron infördes 2011.

Dessutom menar vissa att 25-åringen verkar ha sparat på krafterna i sina snabba lopp i sommar. Kan Semenya slå eller till och med krossa Jarmila Kratochvilovas 33 år gamla och "oslagbara" världsrekord på 800 meter? Och om hon kan – vågar hon?

– Ett världsrekord skulle naturligtvis intensifiera diskussionen om vilka gränsdragningar man ska ha för att få vara med i tävlingar för kvinnor, säger friidrottsexperten A Lennart Julin.

– Känslan är att hon kan slå världsrekordet (1.53,28) när hon vill. Som det har sett ut i loppen i sommar så tror jag att hon kan göra 1.50 om hon går in för det.

"Inte manipulerat"

Julin hör till dem som tycker att det bör finnas ett gränsvärde, för att "skapa förutsättningar för tävlingar på någorlunda lika villkor". Av en helt annan uppfattning är Annette Brömdal, lektor i sport och hälsa vid University of Southern Queensland i Australien.

– Även om testosteron skulle vara det övervägande viktigaste villkoret, så handlar det ändå om något som personen är född med. Om någonting så ska vi lyfta upp att det är något naturligt, inte något manipulerat, säger hon och fortsätter:

– Caster Semenya har inte ens slagit världsrekord än, då måste hon springa två sekunder snabbare. Det finns många andra kvinnor som har slagit rekord. Men har vi gått in i deras genetiska karta?

Brömdal tycker att det är viktigt att belysa frågan ur ett genusperspektiv.

– Det är bara kvinnor som ska skyddas mot andra kvinnor, det är aldrig män som skyddas mot andra män. Varför ska det finnas ett tak för hur mycket androgen (manliga könshormon) en kvinna kan producera innan hennes behörighet ifrågasatts? Det är ett socialt konstruerat tak som dikterar hur bra en kvinna får vara och hur hon måste se ut, invärtes och utvärtes, innan hennes kvinnliga deltagande accepteras.

Domen tidsbunden

Cas-domen gäller till att börja med till nästa år. Fram tills dess har Internationella friidrottsförbundet IAAF på sig att komma med vetenskapliga bevis för att testosteronnivåerna hos hyperandrogena idrottare är prestationshöjande. Annars kommer domen att bestå.

Martin Ritzén, professor emeritus vid Karolinska Institutet, var med och tog fram de internationella gränsnivåerna från början.

– Nu får vi en möjlighet att jämföra resultaten för de få kvinnor som tidigare har tävlat med dämpade nivåer, och med vad de kan prestera när man släpper loss deras egen testosteronproduktion, säger han.

Lindh mot Semenya

Lovisa Lindh är den enda svenska som precis som Caster Semenya springer 800 meter i OS. Göteborgskan säger att hon mest fokuserar på sin egen insats, men hennes tränare Johan Wettergren uttalar sig.

– Den det är mest synd om är ju Caster själv. Hon är den individ hon är och kan inte göra så mycket kring det. Hon är väldigt utsatt i den här diskussionen och har blivit frontfiguren i det här, säger Wettergren.

– Sedan kan jag hålla med om att det ser ut i loppen som att hon har en extra reserv, som hon skulle kunna utnyttja.

I onsdagens försök gör Caster Semenya entré på OS-banorna i Rio de Janeiro och finalen, där hon är en gigantisk guldfavorit, avgörs sedan på lördag.

Debatten lär fortsätta långt efter att OS är över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset