Många som sexdebuterat sent känner sig ensamma om sitt problem. Men du är inte ensam, och det finns hjälp att få.
Många som sexdebuterat sent känner sig ensamma om sitt problem. Men du är inte ensam, och det finns hjälp att få.

Att känna sig som den sista som haft sex kan växa till ett ganska stort problem hos alla individer. Många skäms och mår dåligt över det. Men med de manlighetsnormer som finns kan problemet vara extra stort. – Män kan känna ett måste vad gäller sexdebuten, som blir stressande, säger Salar Shalmashi, terapeut.

Vad innebär det egentligen att sexdebutera sent? Det hänger lite ihop med vilken person du är. En del personer vill debutera senare i livet – och då är det inget problem.

– Problemet uppstår hos den person som inte har haft sex trots att den vill det. Det kan också vara så att personen tänker att den borde haft sex, fast det inte blivit så, säger Salar Shalmashi.

Han arbetar mycket med män i sin terapi och vittnar om att många män har en stark mental och fysisk längtan efter att ha sex med en annan person. Men det kan ta lång tid innan det sker – ibland sker sexdebuten långt efter den genomsnittliga åldern.

Vilka är då orsakerna bakom att vissa män debuterar sent?

– Det skiljer sig förstås mycket från person till person. Men några anledningar kan vara att de första sexuella försöken var olyckliga eller misslyckade. Eller så kanske personens sociala status varit låg, man har setts om udda eller varit isolerad. Kanske är man inte bekväm med sin könsidentitet och läggning, säger Salar Shalmashi.

LÄS MER: 5 saker alla borde veta om p-piller

Andra anledningar kan vara en slags överkänslighet för relationer. Då kan det handla om en rädsla för att komma någon nära, eller för att bli avvisad.

– Det kan vara svårare för personer som har många negativa erfarenheter av nära relationer, eller som kanske råkat ut för ett trauma, som ett sexuellt övergrepp. För en del är sex förknippat med skam och äckel, säger Salar Shalmashi.

I sin praktik har han sett ett mönster hos en del personer som migrerat från länder där sexualupplysning och förväntningar på sexdebuten skiljer sig mycket från hur det är i Sverige.

– De kan uppleva att de är sena i debuten jämfört med alla andra. De kan också ha problem med att få ihop sin egen bild av sexualiteten med den bild som är påverkad av familjen, traditioner eller religionen i ursprungslandet, säger Salar Shalmashi.

Många som lider av sin sena sexdebut känner ett utanförskap. Flera problem kan uppstå som följd av den känslan.

– Svårigheter som erektionsproblem, för snabb utlösning eller bristande sexlust är vanligare hos män som debuterar sent (och som upplever det som ett problem). En del förmedlar oro och osäkerhet i sina relationer. Känslor av skam och självförakt kan ibland förstärka ett befintligt mindervärdeskomplex, säger Salar Shalmashi.

Många är oroliga för att förbli ensamma hela livet.

Vad hjälper?

– Bara vetskapen att det finns stöd och hjälp att få är viktig. Och insikten att du inte går ensam med de här tankarna, säger Salar Shalmashi.

För dig som mår dåligt och känner dig nedstämd, ensam och orolig för att förbli ensam rekommenderar Salar terapi och stödsamtal – genom vården eller ungdomsmottagningen. Det finns också specifika mottagningar för killar, som Umar och Stockholms Mansmottagning.

– Många jag samtalat med i terapin känner en lättnad. Äntligen finns någon att prata med om den stora hemligheten! Nästan alla har funderat på frågan ”varför just jag?” Då kan det vara skönt att få lite svar på frågor man bär på, säger Salar Shalmashi.

Redan det första samtalet gör skillnad, menar han, och därifrån byggs basen för att gå vidare och ändra på situationen.

– Så, om du känner ett problem med att du sexdebuterat sent, eller om du gjort ett försök till sexdebut som inte gick bra – tveka inte, utan sök hjälp! Sannolikheten att det blir bättre är väldigt stor, säger Salar Shalmashi.

LÄS MER: Så sällan ligger svenska singlar

Snittåldern för sexdebut i Sverige och i världen

Enligt en internationell undersökning som gjordes av ett flertal kondomtillverkare 2007, skiljer sig debutåldern en del beroende på vilken del av världen man bor i. Undersökningen gjordes i 26 länder totalt, och Sverige var inte med.
Men enligt RFSU är svenskars genomsnittsålder för sexdebut 16–17 år.
Snittåldern för den svenska sexdebuten har inte förändrats sedan 40-talisterna sexdebuterade.Snittålder för sexdebut
Österrike 17,3 år
Brasilien 17,4 år
Tyskland 17,6 år
Nya Zealand 17,8 år
Australien 17,9 år
USA 18 år
Malaysia 23 år
Indien 22,9 år
Singapore 22,8 år
Kina 22,1 år
Thailand 20,5 år
Hong Kong 20,2 år
Nigeria 19,7 år
Japan 19,4 år

Källa: svt.se

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset