Julian Assange kan begäras häktad i sin frånvaro, enligt vice överåklagare Eva-Marie Persson
Julian Assange kan begäras häktad i sin frånvaro, enligt vice överåklagare Eva-Marie Persson

Förundersökningen gällande en våldtäkt som Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänks för kommer att återupptas. Det berättar vice överåklagare under en pressträff. Om han utlämnas till Sverige eller USA är upp till Storbritannien.

På en presskonferens berättar vice överåklagaren Eva-Marie Persson att eftersom Julian Assange nu sitter frihetsberövad i London ska förundersökningen gällande en våldtäkt som ska ha ägt rum 2010 återupptas. Brottet skulle ha preskriberats nästa år, men nya omständigheter har enligt vice överåklagaren föranlett behovet av ett nytt ställningstagande.

LÄS MER: USA har begärt Assange utlämnad – det här vet vi

Sannolika skäl misstänkt

– När jag har fattat mitt beslut har jag haft att utgå från vissa omständigheter. En sådan omständighet har varit att svenska domstolen vid ett flertal tillfällen har prövat häktningsfrågan och då funnit att Julian Assange varit på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, alltså den högre graden av misstanke, säger Eva-Marie Persson.

Ett förhör skulle kunna hållas via länk med Julian Assange medan han befinner sig i Storbritannien och eventuellt hålls häktad i sin frånvaro i Sverige. Efter det skulle en europeisk arresteringsorder kunna få Julian Assange överlämnad till Sverige, vilket skulle ske efter han avtjänat sitt straff på nästan ett år i Storbritannien.

– Jag vill avslutningsvis vara mycket tydlig med följande: mitt beslut att återuppta förundersökningen är inget ställningstagande till frågan om åtal ska väckas. Det får vi återkomma till, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

LÄS MER: FN-panel: Julian Assange ”olovligen frihetsberövad”

Riskerar utlämning till USA

Om Julian Assange skulle utlämnas till USA, där han misstänks för dataintrång, är upp till brittiska myndigheter att avgöra. 2010 publicerade Wikileaks en video från en helikopterattack i Irak, där amerikanska styrkor ska ha skjutit flera civila och två journalister under kriget. Han själv fruktar dödsstraff om han överlämnas.

– Skulle Julian Assange utlämnas till Sverige får han inte utlämnas härifrån till ett tredje land utan samtycke från brittiska myndigheter, säger Eva-Marie Persson som inte vill spekulera i hur sannolikt det är Assange lämnas till Sverige.

Brexit skulle enligt nuvarande uppgifter inte påverka ärenden som redan påbörjats.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset