Den 12 september lockade högsommarvädret många till bad vid Sundspromenaden i Malmö.
Den 12 september lockade högsommarvädret många till bad vid Sundspromenaden i Malmö.

Tyckte du att september var en ovanligt varm höstmånad? Då har du rätt. Medeltemperaturen låg flera grader högre än normalt och på flera platser väntas temperaturrekord för månaden.

Sol, bad, glass och grillning har förgyllt tillvaron för svenskarna långt in i september i år. Och nu visar den preliminära statistiken att det har varit rejält varmare än normalt.

– Det har varit 2–4 grader varmare än normalt, förklarar meteorologen Charlotta Eriksson på SMHI.

SMHI jämför i sin statistik med värden från perioden 1961–1990. Sedan dess har temperaturerna generellt ökat, men så stor skillnad som det är i år är inte vanligt.

– Vi ligger över det normala i hela Sverige, även uppe i fjällkedjan, men de enstaka dagsrekorden som kan väntas är i Västra Götaland, säger Charlotta Eriksson.

Statistiken för månaden är inte helt klar, men redan nu konstaterar SMHI att flera nya rekord har satts. I Ulricehamn var det den 15 september 26,9 grader. Det gamla septemberrekordet på 26,5 grader var från 1906. Även i Halmstad har satts nytt septemberrekord med +27,5. Månadens högsta temperatur noterades i småländska Målilla den 15 september med 28,2 grader.

På flera håll i Västsverige har medeltemperaturen varit högre än under augusti.

– Det har också varit torrt, vilket kan öka känslan av det är varmt, tillägger Charlotta Eriksson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset