Expresidenten Bill Clinton hade inte en aning om den gömda referensen när han avtäckte målningen 2006. 
Expresidenten Bill Clinton hade inte en aning om den gömda referensen när han avtäckte målningen 2006. 

En särskild omständighet blev det starkset beviset för att USA:s dåvarande president Bill Clinton hade en affär med den 27 år yngre praktikanten Monica Lewinsky. Nu avslöjar konstnären bakom ett porträtt av expresidenten att den pinsamma detaljen gömmer sig i målningen.

TT/AP

Monica Lewinsky.

TT/AP

Klänningen, fotad i svartvitt. 

Det välkända porträttet av Bill Clinton färdigställdes av konstnären Nelson Shanks 2006 och hängde på i The National portrait gallery i Smithsonian-museet i USA:s huvudstad Washington D.C fram till 2012, skriver nyhetsbyrån AP.

Bill Clinton, som var president 1993-2001, stod själv modell för målningen men visset inte att Shanks i all hemlighet målade in en referens till expresidentens skandalomsusade kärleksaffär. 

Men nu avslöjar den 77-årige konstnären sin hemlighet. 

– Clinton gjorde flera bra saker under sin presidentperiod, så klart. Men jag kunde aldrig få grejen med Monica ur huvudet och den är därför subtilt införd i målningen, säger Nelson Shanks till Philadelphia daily news. 

Monica Lewinsky var 22 år när hon anställdes som praktikant vid Vita huset 1995. Nyheten om sexskandalen mellan henne och Bill Clinton, då 49 år gammal, slog ner som en bomb i USA 1998, efter att inspelade samtal mellan Lewinsky och hennes kollega Linda Tripp hade läckt ut. I samtalen ger Trip Lewinsky rådet att inte lämna in en klänning med spermafläckar från Clinton på kemtvätt. 

Bill Clinton förnekade att han hade bedragit sin hustru Hillary Clinton. Men den blå klänningen blev senare det starkaste beviset för att sexaffären mellan presidenten och Monica Lewinsky faktiskt hade ägt rum.

I Shanks välkända porträtt står Bill Clinton framför en öppen spis. Under spiselkransen syns en skugga, som vid en första anblick ser ut att komma från en växt. Men det gör den inte, berättar konstnären.

– Skuggan gör två saker. För det första representerar den en fysisk skugga från den blå klänningen som jag hade hängande på en provdocka när Clinton inte var där. Sedan är den också en metafor – klänningen representerar den skugga som hänger över Clinton och hela hans presidentperiod, säger Nelson Shanks till Philadelphia daily news. 

Enligt uppgifter till tidningen hatar paret Clinton målningen och vill att den plockas bort från The National portrait gallery. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset