Vapnet till vänster är den leksakspistol som polisen beslagtog. Till höger syns ett riktigt polisvapen.
Vapnet till vänster är den leksakspistol som polisen beslagtog. Till höger syns ett riktigt polisvapen.

Några tonåringar som lekte med en leksakspistol var nära att bli skjutna. För poliser är det nästan omöjligt att se skillnad – kan du?

I stressande situationer kan det vara omöjligt för en polis att avgöra om ett vapen är äkta eller inköpt i en vanlig hobbybutik. 

På torsdagskvällen ryckte poliser ut till en adress i Angered i Göteborg efter larm om att unga killar lekt med vad som såg ut som en pistol. Den kille som höll i pistolen vägrade att släppa den när polisen beordrade honom att göra det.

”Då de inte gjorde detta, valde polisen att avfyra ett varningsskott i luften innan det misstänkta vapnet kunde säkras. Polisen kunde först då se att vapnet var en replika.”, skriver Polisen Göteborg Nordost i ett Facebookinlägg. 

Enligt polisen riskerar ungdomar och barn sina liv när de leker med verklighetstrogna vapen på offentlig plats. Den här gången gick det bra, men det hade kunnat resultera i att pojken i värsta fall skjutits till döds. 

”Vi kan bara konstatera att det var en oerhörd tur att ingen skadades allvarligt under gårdagens händelse!”

Pojken är född 2001 och fallet kommer att utredas av soialtjänsten. 

Polisen har lagt upp en bild på en riktig pistol och den beslagtagna leksaken på facebooksidan och ställer en fråga till allmänheten

”Hade du, i en stressad situation, på ett visst avstånd och med högt adrenalinpåslag, sett skillnad på dessa två vapen?” 

► LÄS MER: Pojke med leksakspistol sköts till döds av polis

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset