David Nessle är mannen bakom kontot Muralgranskaren.
David Nessle är mannen bakom kontot Muralgranskaren.

För ett år sedan startade Muralgranskaren, ett underhållande Twitter-konto med en strid ström av kommenterade bilder av märklig medeltidskonst – nu har skaparen kommit ut.

Nu har serietecknaren David Nessle, känd bland annat för Kapten Stofil, meddelat att det är han som ligger bakom kontot.

– Hela idén föddes på grund av ljudlikheten mellan Mural- och Viralgranskaren, som ni har. Tanken slog mig: tänk om det fanns en muralgranskare, vad skulle han granska.

David har alltid gillat medeltidskonst och kom att tänka på kyrkomålningar av Albertus Pictor, Sveriges mest kända medeltida målare.

– Medeltidskonsten har något tecknat över sig. Bilderna är som en slags skämtteckningar, det ska vara väldigt tydligt vad som händer på bilderna, men sen händer det ju ganska konstiga grejer som moderna människor inte förstår, en massa medeltida föreställningar som är djupt främmande för oss.

I början avslöjades påstådda lögner och bluffar på bilderna, till exempel följt av utrop som: Icke belaght!

– Det var imitationer av viralgranskningar, men jag kunde inte hålla på hur länge som helst med det, utan de drev av sig själva mer åt skämtteckningar.

Hur tänkte du kring anonymiteten?

– När det väldigt fort fick väldigt stor respons så tänkte jag: Gud vad skönt. 

David upplevde det som lite roligt att vara hemlighetsfull med sin verkliga identitet.

– Och det var en lättnad att komma från ingenstans och inte släpa runt sitt namn som en koffert. Det är inte så känt, men det finns vissa förväntningar på vad jag ska göra. Jag har tecknat i 30 år. Och sen är det ju lite roligt när det blir lite Bo Baldersson-stämning.

David Nessle avslöjade sig själv på sin blogg på ettårsdagen av Twitter-kontot Muralgranskarens existens: "Huru jag blef Muralgranskare". Han kommer nu att leva en mer tillbakadragen tillvaro och ägna sig åt sina små trillingar och andra projekt.

Vi på Viralgranskaren lyfter på hatten – här kan du se fler muralgranskningar och hyllningar till kontot!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Nöje