Flickan försvann i ett naturreservat, söder om Hudiksvall.
Flickan försvann i ett naturreservat, söder om Hudiksvall.

En flicka försvann i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun och hittades mer än 13 timmar senare. Men vad var det som hände egentligen?

Försvann på förmiddagen

Det var vid 11.30-tiden på söndagsförmiddagen som den sexåriga flickan försvann. Hon hade tillsammans med sin familj varit på utflykt i Blacksås naturreservat i Hudiksvalls kommun, och försvann när hon gick i förväg från utflyktsplatsen mot parkeringen tillsammans med sin bror.

Familjen letade själva i två timmar, innan de vid 13.30-tiden anmälde flickan försvunnen till polisen.

Svår terräng

I Blacksås naturreservat är terrängen svårtillgänglig. Det finns branter, klippblock, håligheter och grottor.

Polisen valde därför att ta in fjällräddare i sökningsarbetet.

– Det rör sig om fjällräddare från Norrland som är vana att söka i skrevor och håligheter. Vi tar även in personal som behärskar gruvgångar och grottsystem, från Östersund bland annat, sa Mikael Hedström, polisens presstalesperson, till Aftonbladet.

LÄS MER: Försvunna flickan hittad efter 13 timmar

Förstärkning mot kvällen

När det vid 22-tiden på söndagskvällen ännu inte fanns några spår av flickan intensifierades sökandet. Då skickades fem av försvarets motorcyklar ut i skogen, och bistod helikoptrar och hundar i jakten på flickan.

En timme senare samlades också föreningen Missing People för att hjälpa till.

Larm om björn

Sökandet avbröts under en dryg timme efter att en polis tyckt sig höra en björn, skriver Aftonbladet. Jägare och sökhundar kallades då in för att säkra området, och det fanns inga spår av att en björn rört sig i skogarna den senaste tiden.

Hittades välbehållen

13,5 timmar efter flickans försvinnande hittades hon av en av polisens hundpatruller vid klockan 01, natten mot måndag. Enligt polisen var hon vid ”god vigör” och välbehållen.

Hon hittades söder om toppen av Blacksåsberget, cirka 500 meter från där hon försvann, och kördes ner med en fyrhjuling, varefter hon undersöktes av ambulanspersonal innan hon återförenades med sina föräldrar.

Exakt hur flickan rörde sig i området under tiden hon var försvunnen vet inte polisen.

LÄS MER: Krama ett träd om du inte hittar hem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset