USA:s president försvinner spårlöst under ett statsbesök i Sverige under mystiska omständigheter. Så inleds den andra säsongen av ”Modus”, där flera internationella stjärnor medverkar. ”Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig av att jobba i Sverige”, säger ”Sex and the city”-stjärnan Kim Cattrall som spelar presidenten.

”Modus”, TV4:s succéserie från 2015, är tillbaka.

Medan Melinda Kinnaman och Henrik Norlén återvänder i rollerna som FBI-profileraren Inger Johanne och polisen Ingvar får de nu sällskap av bland andra Kim Cattrall, Billy Campbell och Greg Wise.

– Jag gillar att den här säsongen inte handlar om en mördare och massa offer. Det är minst lika spännande som den förra säsongen, men spänningen ligger på ett helt annat plan. Världens mäktigaste person är försvunnen. Det handlar också om allt vi döljer, hemligheter och vad vi är beredda att offra för att bevara dem, säger Melinda Kinnaman till Metro under en pressdag inför premiären.

Säsongen inleds med att Inger Johanne är höggravid, eftersom att Melinda Kinnaman blev det i verkligheten. Då inspelningarna pågick under sex månader, medan handlingen utspelas under fyra dagar, var hon tvungen att ha på sig en lösmage utanpå sin riktiga mage, för att den hela tiden skulle vara i samma storlek.

LÄS MER: ””Modus” ändrar manus på grund av bebis”

– Det var fantastiskt att de kunde vara så flexibla och att de skrev om allting, och inte bara tog en annan Inger Johanne. Jag tror verkligen att vi hade något att vinna på det. Det är inte så ofta man ser kvinnor som är gravida, där det inte handlar om just det.

En annan som hyllar valet att inkludera Kinnamans graviditet i serien är Kim Cattrall, som de flesta känner igen från rollen som Samantha Jones i kultserien ”Sex and the city”.

– I många fall hade hon bara blivit ersatt. Jag hyllar ”Modus”-producenterna för att de verkligen gjorde det hela till en familjeaffär!

Kim Cattrall säger att hon inte riktigt visste vad hon kunde förvänta sig av att jobba med svensk tv, men att hon blev mer än nöjd.

– Jag kan amerikansk och brittisk tv, och även fransk tv i viss mån. Jag tyckte att det var väldigt tillfredställande att jobba här, det var mycket samarbete. Om folk hade idéer diskuterades dessa, och även under inspelningarna provade vi olika idéer för att förmedla vad presidenten och Melindas rollfigur gick genom. Vi jobbade jättebra ihop. Det var allt jag hoppats på och lite till.

LÄS MER: ”Internationella stjärnor i nya ”Modus””

I ”Modus” spelar hon den amerikanska presidenten Helen Tyler. På frågan om vad hon i verkligheten skulle göra om hon var USA:s president för en dag svarar hon:

– Det första jag skulle göra är att lagstadga om lika rättigheter för kvinnor och män. Lika rättigheter, lika lön. Och sjukvård för alla!

Det som fick henne att tacka ja till rollen i ”Modus” var handlingen.

– Jag kände att rollen som president var intressant och att storyn var bra. Jag ville att min president skulle vara stark, men också sårbar.

Den brittiske skådespelaren Greg Wise spelar FBI-agent och presidentens högra hand. Han beskriver sin roll som ”exceptionellt obehaglig” och att man aldrig riktigt vet om han hjälper till eller inte.

– Det är alltid de roligaste rollerna att spela. Det är i vanliga fall rätt tråkigt att spela hjälten.

Modus” har säsongspremiär i kväll den 2 november på C More och består av åtta avsnitt. Serien sänds senare i TV4.

Fakta: Modus

”Modus” är en kriminalserie fritt efter Anne Holts berättelser om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik. Den andra säsongen av thrillerserien har premiär den 2 november på C More och kommer att sändas i åtta avsnitt. Serien sänds senare i TV4.

Även säsong två är skriven av manusförfattarna Mai Brostrøm och Peter Thorsboe. Regissörer är Guldbaggebelönade Lisa Siwe och Håkan Lindhé.

Namn som Johan Rabaeus, Paprika Steen, Anja Lundqvist och Sigge Eklund, som gör skådespelardebut, dyker också upp i serien.

TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tv Tv-serier