Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, ivrig motståndare till vinster i välfärden, får medhåll av en opinionsundersökning. Arkivbild.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, ivrig motståndare till vinster i välfärden, får medhåll av en opinionsundersökning. Arkivbild.

64 procent av väljarna är emot att skolföretag delar ut vinst till ägarna. Nästan lika kritiska är svenskarna mot vinstutdelning inom primärvården: 58 procent anser att det är fel.

Det framgår av en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter, där 1 014 personer intervjuades under perioden 14–24 oktober.

Mindre kritiska är väljarna mot att privata företag över huvud taget verkar i välfärdssektorn. När det gäller skolan tycker 46 procent att företagen påverkar mer negativt än positivt. Vad gäller äldreomsorg och primärvåd är motsvarande siffror 43 respektive 30 procent.

Sympatisörer med de rödgröna partierna är klart mer negativa än borgerliga väljare till vinstutdelning och privata aktörer i skolan. Cirka nio av tio S- och V-väljare är motståndare. Men även bland exempelvis Moderaterna är fyra av tio negativa till vinstutdelning, medan tre av tio M-väljare anser att de privata företagen gör mer skada än nytta i skolan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset