Kylan ligger i luften och kalla vindar har dragit in över landet. Vi närmar oss tiden på året som passar perfekt för möra långkok och mustiga grytor. Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om rödvinerna du måste ha till.

En druva för svala regioner

Zweigelt är en druva som odlas främst i Österrike. Det är en korsning av två andra druvor som heter blaufränkisch och st Laurent. Den togs fram på ett laboratorium på 1920-talet. Druvan har två egenskaper som gör att den passar i svalare områden; den klarar frost relativt bra och den mognar tidigt på säsongen. Vinet har en örtig och bärig doft med inslag av ekfat och vanilj. Den passar till grytor på viltkött och gärna med en gelé till.
2016 Loimer Zweigelt, Niederösterreich, Österrike, nr 3036, 119 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Från Toscanas hjärta

Här har ni det optimala vinet till en Bolognese. Chianti Classicos stora druva heter sangiovese. Den har en karakteristisk smak av körsbär och oftast hög syra. Denna syra passar fint ihop med syran från tomaterna i Bolognese samtidigt som den mustiga grytan hjälper till att bryta ner de något kärva tanninerna. Brancaia är en familjeägd producent som gjort vin sen slutet av 1980-talet runt omkring i Toscana.
2016 Brancaia Chianti Classico, Toscana, Italien, nr 70725, 154 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Ett namn man minns

Vinet med ett speciellt namn och en iögonfallande etikett. ”Att leva utan sömn” låter inte särskilt behagligt men det är desto mer behagligt att dricka detta vin. Fylligt och fruktigt med mörka toner av björnbär, plommon, lakrits och choklad är det här ett riktigt mustigt och höstligt vin. Även detta vin gifter sig fint med en gryta på vilt, gärna med krämig sås. Men det går också väldigt bra att dricka till en kryddigare chiligryta.
2017 Vivir sin dormir, Monastrell, Jumilla, Spanien, nr 2559, 99 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Osso buccons bästa vän

Barbera är en blå druva som främst odlas i Piemonte, den är faktiskt efter Sangiovese den mest odlade blåa druvan i Italien. Den ger viner som är medelfylliga med frisk syra, fruktiga toner och en fin örtighet. Jag längtar efter att laga en osso buco och dricka det här vinet till. Voghera är en familjedriven vinproducent som är inne på fjärde generationen. Förutom barbera odlar de nebbiolo, dolcetto och den gröna druvan arnais.
2016 Barbera d’Alba, Luigi Voghera, Piemonte, Italien, nr 2365, 120 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Kryddig blend från södra Rhône

Om du i stället siktat in dig på att laga en boeuf bourguignon på nötkött med champinjoner, sidfläsk, syltlök och fyllig sås på rödvin ska du satsa på en flaska vin från Rhône. Druvorna till det här vinet odlas av vinbönder runtomkring i Rhône som Mont-Redon köper in och blandar för att få till den smak man önskar. Det har en kryddig och fruktig karaktär med mjuka tanniner. Lagerblad i grytan kommer göra matchningen fulländad.
2016 Côtes du Rhône, Mont-Redon, Frankrike, nr 5461, 115 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Rostade toner och djup smak

Om du inte vill dricka rött vin till långkok är ett mörkt öl ett väldigt bra alternativ. Stout är en typ av öl som kommer från Storbritannien och Irland. Många förknippar öl-stilen med bryggeriet Guiness. Stout är likt en ale ett överjäst öl som består av en stor del rostad malt vilket ger rostade toner av kaffe, kakao och tobak. Den fylliga smaken i ölet gör att det passar ihop med smakrik, koncentrerad och fet mat typ pulled pork.
Big Drop Milk Stout, Storbritannien, nr 11966, 19,90 kr, 330 ml, alkoholfri

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset