Här är inläggen som vägrar försvinna ur våra flöden.
Här är inläggen som vägrar försvinna ur våra flöden.

Du har garanterat stött på dem i flödet: kedjebreven. Trots att de gång på gång visar sig vara falska fortsätter de att spridas. Om det står att du ska kopiera, klistra in och sprida vidare en text är det ofta exakt det du INTE ska göra. Vi har listat sex inlägg som alla bara borde sluta dela vidare.

1. Om Fabrizio Brambilla och andra ”hackare”

Det här är de kanske mest spridda kedjebreven de senaste åren. De handlar om Fabrizio Brambilla, Anwar Jitou och en svensk namngiven person som påstås hacka ditt konto om du accepterar en vänförfrågan från dem.

Gång på gång får varningarna spridning på Facebook vilket har resulterat i många frågor till oss på Viralgranskaren.

Men det ligger ingen sanning i kedjebrevet. Det finns ingen möjlighet att ditt konto ”hackas” bara för att du accepterar en vänförfrågan. I så fall krävs det att någon kommer över ditt lösenord, att du installerar ett webbläsartillägg eller liknande.

Undvik därför att klicka på suspekta länkar som skickas till dig, även om de kommer från en vän kan det vara bra att dubbelkolla vad det är.

LÄS MER: Nej, din Facebook kommer inte hackas för att du accepterar en vänförfrågan

2. Om att hostningar kan häva hjärtinfarkt

Enligt texten finns det en metod som kan häva och rädda ditt liv vid en hjärtinfarkt: nämligen att hosta upprepade gånger. Påståendet har spridits via mejl och i sociala medier sedan åtminstone 2006 och fick på nytt stor spridning i september i år.

Trots att ryktet gång på gång har tillbakavisats av specialister fortsätter det att delas. I Vårdguidens artikel om hjärtinfarkter står det så här:

”Det cirkulerar en myt att det hjälper att hosta kraftfullt om du får en hjärtinfarkt. Det finns inga vetenskapliga belägg för att den metoden fungerar”.

Vid bröstsmärta som inte släpper eller andra tecken på hjärtinfarkt ska man ringa 112 omedelbart.

LÄS MER: Nej, inga bevis för att du kan motverka hjärtinfarkt genom att hosta

3. Om varningar för klonade konton

Kedjebrevet varnar för att ditt Facebookkonto kan ”klonas” av bedragare som vill lura dina vänner på pengar. ”Nästan varje konto klonas”, står det i texten. I oktober 2018 fick kedjebrevet spridning men det har förekommit i flera olika versioner genom åren. Antingen skickas varningen via Messenger eller så läggs det upp som en status. Den som får meddelandet uppmanas att skicka vidare det till alla sina vänner.

Det har visserligen funnits fall där bedragare ska ha använt sig av metoden för att lura människor. Men det finns inga belägg för att metoden skulle vara aktuell nu eller användas i stor skala. Trots det har varningsmeddelandet nu spridits till tusentals och åter tusentals användare världen över.

Om du är orolig att ditt konto har blivit klonat av bedragare kan du testa söka på Facebook efter andra konton i ditt namn. Hittar du någon som använder dina personuppgifter och din bild kan du rapportera det till Facebook.

4. Om att någon skickar pornografiskt innehåll i ditt namn

”VARNING FB-VÄNNER – Någon sänder porr under DIN identitet”. Så inleds varningsmeddelandet som i juni 2018 återigen fick spridning. Du uppmanas att kopiera texten och sprida det så att du inte blir osams med dina vänner.

Men det är inget annat än ett klassiskt kedjebrev som har spridits i olika versioner i många år. Bara genom att kolla på språket i inlägget blir det ganska tydligt att det har översatts via en översättningstjänst.

LÄS MER: Gammalt kedjebrev om porr sprids igen – så här säger IT-experten

5. Om Facebooks nya algoritm

Kedjebrevet påstår att Facebook har en ny algoritm som gör att du endast kommer att se inlägg från ungefär 25 vänner. Därför uppmanas du att ”lämna en snabb kommentar” eller en emoji i kommentarsfältet för att även i framtiden synas i din väns flöde.

Inlägget fick stor spridning bland svenska användare i februari 2018 och har sedan dess dykt upp med jämna mellanrum.

Det stämmer dock inte att Facebook gjort sådana ändringar.

”Det här är helt enkelt inte sant. Vi rankar nyhetsflödet baserat på hur relevant varje inlägg kan vara för dig, vi har gjort några uppdateringar som kan öka antalet inlägg som du ser från dina vänner men ditt nyhetsflöde är inte begränsat till 25 av dem”, sa Facebooks talesperson till Washington post i februari.

LÄS MER: Nej, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner

6. Om att Facebook kommer börja kosta pengar

Det här är också en riktig långkörare som har dykt upp med jämna mellanrum sedan Facebook grundades. I april 2018 fick det återigen stor spridning bland svenska användare, texten inleddes då med: ”Hej, jag är Mark Zuckerberg, direktören för Facebook”.

Därefter följde en lång text, som verkade vara direktöversatt från engelska, om att du kunde skicka texten till 18 personer för att få fortsätta använda plattformen utan kostnad.

Men även om det har funnits vissa rykten om att Facebook kan börja ta betalt för vissa tjänster har de sagt att en gratisversion alltid kommer att finnas kvar.

företagets hjälpsida har de svarat så här på en fråga om avgift ska införas:

”Nej. Facebook är en kostnadsfri webbplats och vi kommer aldrig att kräva att du betalar för att använda den”.

LÄS MER: Nej, det kommer inte börja kosta pengar att använda Facebook

Här är sex typer som luras på nätet.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset