En solig eftermiddag i Ålabodarna vid Glumslöv passar det bra med glass och ett dopp från bryggan. – Det är en bra badplats, säger Vera Barlach Nordenskiöld, 10, med sina systrar Signe och Ella samt mamma Jonna Nordenskiöld och mormor Christina Nilsson Ramberg.
En solig eftermiddag i Ålabodarna vid Glumslöv passar det bra med glass och ett dopp från bryggan. – Det är en bra badplats, säger Vera Barlach Nordenskiöld, 10, med sina systrar Signe och Ella samt mamma Jonna Nordenskiöld och mormor Christina Nilsson Ramberg.

Upplev Skåne med tåg i sommar. Metro tipsar om sex pärlor längs med järnvägsspåren.

FÖR IDYLLSÖKAREN:
Utsikt över Danmark

Vad: Glumslöv.
Kommentar: Hoppa av i Glumslöv för att njuta av otroligt vackra vyer. Efter ett par kilometers vandring, i riktning mot havet, breder böljande backar ut sig – du har utsikt över Öresund, Ven och Danmark. Ta sedan Ålabodsvägen ner mot Örenäs slott och du hamnar mitt i en grönskande sommaridyll, med stora sjok av blodröd vallmo i vägkanten. Slottet blev färdigbyggt 1918, och på gården Maryhill, som låg där innan dess, växte författaren Amelie Posse upp. Inrymt i slottets gamla pumphus ligger ett pyttelitet museum med verk och fotografier av henne. Du kan äta trerätters på slottsrestaurangen eller fortsätta ner till strandkrogen i Ålabodarna, som serverar fisk från trakten. I hamnen kan du titta på båtar, ta en glass eller bada från bryggan.
Så tar du dig dit från Malmö: Pågatåg mot Ängelholm via Landskrona. Restid från Malmö Central är cirka 40 minuter.

FÖR SKÅNSK CHARM:
Pittoreskt och kullersten

Vad: Simrishamn.
Kommentar: Kullersten, pittoreska gathus och stockrosor. Simrishamn är något av Skånes charmigaste. Börja dagen med ett av de populära frukostmötena i hamnen: jordgubbar och fil, kaffe och en intressant föreläsare. Musiker och spoken-word artisten Emil Jensen och utrikeskorren Cecilia Uddén kommer dit i sommar. Under dagen kan du strosa runt i Berggrenska trädgården, utformad i samma stil som 1800-talets allmoge-  och borgarträdgårdar, och Apotekarns trädgård, en österlensk Medelhavsträdgård med citron- och olivträd. Där finns även en vedugnsrestaurang. Den som gillar havsinspirerad mat kan äta sillamacka och räksmörgås nere i hamnen.
Så tar du dig tid från Malmö: Pågatåg mot Simrishamn. Restid från Malmö cirka 1,5 timme.

FÖR KULTURHISTORIA:
Gammal fabrik från 1864

Vad: Vallåkra.
Kommentar: En kort promenad från stationen ligger Wallåkra Stenkärlsfabrik. En sluttande grusgång kantad av fläderbuskar leder ner mot fabriksbyggnaden och krogen som är inrymd i ett gammalt magasin. Inne i den gamla fabriken från 1864 kan du gå trätrapporna upp och ner på en liten kulturhistorisk vandring: se drejskivorna snurra och kika in i ugnen. På bottenplan finns en butik. Ute på gårdsplanen hörs bäcken porla, och precis ovanför den ligger krogens uteservering. Drygt tre kilometer bort från Vallåkra station ligger Tomatens hus – och det är väl värt sin promenad. Här finns en gårdsbutik med tomater i alla möjliga storlekar och färger.
Så tar du dig dit från Malmö: Pågatåg mot Helsingborg via  Teckomatorp. Restid från Malmö till Vallåkra är 50 minuter.

FÖR SKÅNSK KÄNSLA:
Fläderblomsvåfflor och äggkaka

Vad: Vinslöv.
Kommentar: Orten blev Sverigekänd efter kultfilmen ”Plötsligt i Vinslöv”. Men vad ska du egentligen göra där – mer än att spela bangolf på samma banor som Europamästaren Kjell Eriksson? Den som är sugen på långpromenad, cirka fem kilometer, bör ta sig till Flädergårdens kaffestuga. Om det känns för långt att traska dit, ta med cykeln på tåget. Här kan du nämligen äta något så speciellt som fläderblomsvåfflor med fläderblomssylt, och något så klassiskt skånskt som äggakaka med stekt fläsk. Det finns också ett pelargonhus på gården. Fler växter, som cypresser, citruspalmer och cederträd finns i den prisbelönta visningsträdgården Jagorstrand.
Så tar du dig dit från Malmö: Pågatåg mot Kristianstad. Restid från Malmö Central till Vinslöv är drygt 1 timme.

FÖR SOLDYRKAREN:
Bada dagtid – klubb på kvällen

Vad: Båstad.
Kommentar: I Båstad kan du leva på stranden. Sola och bada på dagen – och klubba på kvällen. Festfolket rör sig mellan Hamnkrogen, Hotell Skansen och Peppes bodega – där Moneybrother och Erik Hassle har konserter i sommar. För den som reser till Båstad med barn rekommenderas Gulstad, lekplatsen vid havet på strandpromenaden, med klätternät, hängmatta och en stor gräsmatta perfekt för picknick. Värt att se i Båstad är bland annat Norrvikens trädgårdar, som för några år sedan utsågs till Sveriges vackraste park, vävateljén Märta Måås-Fjetterström och Bjäre bokhandel. På bokhandelns lummiga innergård, med kullersten och vita trädgårdsmöbler kan du bläddra i en bok och äta mud pie med kolasås och marshmallows.
Så tar du dig dit från Malmö: Öresundståg mot Göteborg. Restid från Malmö Central till Båstad är cirka 1,5 timme.

FÖR DEN MATINTRESSERADE:
Odlingsråd och vinprovning

Vad: Köpingebro.
Kommentar: För den mat- och vinintresserade är Köpingebro värt ett stopp. Några kilometer bort från stationen ligger Köpingsbergs vingård. Gården, där man tillverkar mousserande vin, ligger med utsikt över havet och Hammars backar. I sommar anordnas vinprovningar varje vecka då besökarna, förutom smakprov, bjuds på anekdoter om champagne och får lära sig om vintillverkning. Norr om Köpinge-bro ligger Österlenkryddor, som erbjuder kryddfältsvandringar under sommaren. Besökarna får smaka och dofta på olika sorters kryddor, och får odlingsråd. På gårdens kafé kan du dricka hemmagjort örtte och knapra på myntasnittar och timjanskorpor.
Så tar du dig dit från Malmö: Pågatåg mot Simrishamn. Restid från Malmö Central till Köpingebro är cirka 1 timme.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset