I februari förra året avled David i polisens arrest.
I februari förra året avled David i polisens arrest.

Under förra året dog sex personer i polisens arrester, enligt ny statistik. Justitieombudsmannen har vid flera tillfällen riktat kritik mot polisens agerande – och nu ska lagen ses över.

Totalt har 26 personer dött i polisens arrester mellan 2013 och 2017, enligt statistik från polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, som Metro har tagit del av. Förra året anmäldes sex dödsfall till SU.

Ett av dessa dödsfall inträffade för ganska precis ett år sedan i Örebro, ett fall som Metro har rapporterat om tidigare.

32-åriga David, som var på besök i Sverige, ska tillsammans med en annan man ha stulit matvaror från en butik. I samband med att de greps av polis började David må mycket dåligt.

Enligt vittnesuppgifter från mannen som var med ska David upprepade gånger ha sagt till poliserna att han inte kunde andas och vädjat om vård. Men männen fördes till polisstationen och David låstes in i en cell.

LÄS MER: Så fungerar en rättsprocess – steg för steg

Drygt en timme senare var han död. Obduktionsprotokollet skulle senare visa att dödsfallet orsakats av en spontan blödning i hjärnan.

I april förra året beslutade chefsåklagaren att lägga ner förundersökningen mot polisen. I beslutet konstaterades att Davids död orsakats av ett plötsligt akut sjukdomsfall och att det inte finns något som ”visar att polisen åsidosatt de regler som gäller för tillsynen av omhändertagna personer”.

– Vi menar att Davids död hade kunnat förhindras. Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten har brustit i efterkommande agerande och utredning, säger Mark Safaryan som är familjens juridiska ombud.

Davids fall är inte det enda som har lagts ner. När Metro går igenom de sex anmälda dödsfallen i arrester från förra året visar det sig att samtliga utredningar mot polisen har lagts ner.

Anders Jakobsson, överåklagare på Särskilda åklagarkammaren som utreder misstänkta brott av poliser, tycker inte att det är konstigt.

– Om man lägger ner förundersökningen har man ju konstaterat att det inte har förelegat något brott eller att man inte har kunnat styrka brott, säger han.

Men trots att brottsutredningarna läggs ner finns det kritik mot hur polisen hanterar personer som sätts i arresten. Justitieombudsmannen, JO, har det senaste halvåret kritiserat polisen i två ärenden där kvinnor avlidit efter att ha blivit omhändertagna för berusning.

Det handlade om en 49-årig kvinna som avled i arresten i Borlänge i december 2015 och en 20-årig kvinna som avled i arresten i Lund i november 2016.

Efter de två fallen vill JO se en ändring av lagen där berusade personer som huvudregel ska få medicinsk bevakning istället för att föras till polisens arrest.

På regeringskansliet kommer man nu att se över den nuvarande lagstiftningen. Men Karin Erlingsson, departementsråd på Justitiedepartementet, är inte säker på att det är just ny lagstiftning som krävs.

– Redan i dag är en ambition i den här lagen att om det behövs vård så ska man tas omhand inom sjukvården. Det är inte säkert att det är genom en lagändring man når önskat resultat. Man måste fundera på om det är det bästa, säger hon.

LÄS MER: Polisen: Vi hinner inte utreda våldtäkter – på grund av morden

Ett år har gått sedan David hittades död i cellen. Men hans familj har inte gett upp och kämpar fortfarande för upprättelse.

– Nu är det Europadomstolen som återstår, säger Mark Safaryan.

Tanken är att ärendet ska överlämnas till domstolen i april.

Dödsfall i arresten de senaste fem åren

2017: 6
2016: 6
2015: 4
2014: 6
2013: 4

Vid dödsfall eller allvarlig skada i en polisarrest ska det anmälas till avdelningen för särskilda utredningar inom polisen. Från 2013 till och med 2017 har det anmälts 26 dödsfall relaterade till polisens arrester.

Källa: Polisen, SU

Tre fall från 2017

Dog efter två minuter i arresten

En man i övre medelåldern hittades död i polisens arrest i Katrineholm 24 januari 2017. Mannen hade stoppats i en personbil och smitit från polisen. Han blev då pepparsprayad, förlorade medvetande och fördes till sjukhus. En halvtimme senare fördes han till polishuset. Han blev då stökig och låstes in i arresten. Två minuter senare var han död. Polisen uppger att inget övervåld användes.
Särskilda åklagarkammaren, som utreder poliser som misstänks för brott, kom i april med beslut om att inte inleda en förundersökning.

Dog av andnöd – sågs som olycka

På lördagsnatten 3 juni 2017 blev en 34-årig man omhändertagen för berusning i Gävle. Mannen drabbades under natten av andningssvårigheter. Hjärt- och lungräddning gjordes och ambulans tillkallades men mannens liv gick inte att rädda. Händelsen klassades som en olycka och ärendet lades ner.

25-årig man hittades medvetslös – avled på sjukhus

Den 14 november 2017 hittades en 25-åring man medvetslös i polisens arrest i Solna norr om Stockholm. Hjärt- och lungräddning gjordes men mannen avled senare på sjukhus. I slutet av december lades förundersökningen om eventuella brott i samband med mannens död ner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset