Brottsoffret hittade sitt namn och adress på Lexbase. Nu kräver han skadestånd av staten.

TT

En ung man i Skåne utsattes för sexuellt ofredande av en äldre man 2012. När den kontroversiella sajten Lexbase lanserades registrerade han sig, och sökte på mannen som dömts för övergreppet. Då hittade han uppgifter om sig själv i domen.

Både hans namn och adress fanns tillgängliga för allmänheten att läsa, något han upplevde som mycket obehagligt:

"Han betraktar publiceringen som en kränkning av hans integritet som brottsoffer," står det i skadeståndsframställan mannen lämnat in till Justitiekanslern, JK.

LÄS MER: Oskyldiga hängs ut på register över brottslingar

Mannen kräver nu staten på skadestånd – på en krona. 

"Det viktigaste för mannen är att staten erkänner kränkningen av hans integritet, och därför kräver han bara en symbolisk krona," skriver hans juridiska ombud Benjamin O J Boman i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”I och med att staten inte har sett till att sajter som Lexbase går att åtala eller kräva på skadestånd, om de behandlar känsliga personuppgifter utan att det rör sig om förtal, menar mannen att staten kränkt hans rätt till respekt för privatlivet enligt Europakonventionen."

Lexbase har utsatts för hård kritik sedan starten tidigare i veckan. Ytterligare cirka 90 personer ska ha anmält sajten för förtal, och den fick stänga ner efter dataintrång redan efter några dagar.

LÄS MER: Rasar mot Lexbase: "Kan förstöra mina barns liv”

LÄS MER: Grundare lämnar Lexbase

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset