Bild från häktningsförhandlingen den 22 juli. Advokat och försvarare Fredrik Engström (th) och åklagare Stefan Lind (tv). Arkivbild.
Bild från häktningsförhandlingen den 22 juli. Advokat och försvarare Fredrik Engström (th) och åklagare Stefan Lind (tv). Arkivbild.

En ledare för ett utländskt Gothia Cup-lag som i förra veckan dömdes till fängelse för sexuella ofredanden har släppts på fri fot av hovrätten. Åklagaren är kritisk till beslutet.

Tingsrätten dömde mannen till två månaders fängelse för sexuella ofredanden av tre tonårsflickor i samband med invigningen av fotbollsturneringen den 18 juli. Domen överklagades och i dag valde hovrätten att släppa mannen, utan utreserestriktioner.

– Min uppfattning är att två månaders fängelse, som tingsrätten kom fram till, är ett alldeles för hårt straff. Jag utgår från att det är bakgrunden varför hovrätten fattat det här beslutet, säger lagledarens advokat Fredrik Engström till TT.

Hovrätten har inte belagt lagledaren med några utreserestriktioner, däremot ska han infinna sig till en eventuell rättegång senare.

Men åklagaren Linda Wiking är starkt kritisk till beslutet, eftersom hon anser att det finns en uppenbar risk att mannen flyr.

– Frågan är om den misstänkta personen är kvar i landet när det är dags för en ny förhandling. Är han inte det så kan inte saken prövas och tingsrättens dom står fast, men det blir ju svårt att verkställa någon påföljd, säger hon till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset