När det avslöjas sexbrott mot barn på nätet kan det vara en chans för föräldrar att prata med sina barn om frågan, tycker psykologen Moa Mannheimer.
När det avslöjas sexbrott mot barn på nätet kan det vara en chans för föräldrar att prata med sina barn om frågan, tycker psykologen Moa Mannheimer.

När det avslöjas sexbrott mot barn på nätet kan det vara en chans för föräldrar att prata med sina barn om frågan.Det tycker Moa Mannheimer, chef för BUP:s traumaenhet i Stockholm.

En man dömdes på fredagen för hundratals sexbrott mot unga flickor på nätet, där han under falsk identitet tjatat sig till att flickorna ska ta av sig kläderna och onanera framför webbkamera. Filmer som mannen i många fall har spelat in.

Det här är ett av de fall som finns om hur vuxna utnyttjar barn sexuellt på nätet – och det är något som det kan vara bra för föräldrar att prata med sina barn om. Det tycker Moa Mannheimer, psykolog och enhetschef för BUP:s traumaenhet i Stockholm, samt engagerad i det nystartade kunskapscentrat Barnafrid.

"Chans att prata"

– När det kommer sådana här domar, ta det som en chans att prata om frågan. För att om barn råkar ut för saker som är konstiga, det behöver inte vara det värsta möjliga, så ökar det chanserna att de faktiskt berättar för en, säger Moa Mannheimer.

Hon betonar det viktiga i att saken kommer upp till ytan.

– Att det kommer fram är ändå bättre än att barn går med hemligheter.

"Går att få hjälp"

Moa Mannheimer berättar att när det har hänt något otäckt för barnet finns det vägar vidare.

– Även om barn råkar ut för hemska saker går det att få hjälp, att man inte ska dra sig för att söka hjälp

Enligt henne kan en dom också hjälpa ett barn som har blivit utsatt.

– För barn är det bra när det avslöjas och kommer fram, som exempelvis i en dom. Att man som barn blir trodd på och stöttad av vuxna. Då har man en bra chans att komma vidare.

"I lägre åldrar"

Hon tycker att det är viktigt att prata med barn om att fenomenet med sexbrott på nätet finns och att man som förälder försöker vara en del av barnets liv på nätet.

– Att vi ska prata med våra barn i lägre åldrar än vad vi tror.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset