Pelle Ullholm jobbar som sexualupplysare på RSFU.
Pelle Ullholm jobbar som sexualupplysare på RSFU.

Svenskarna blir sämre på att använda kondom, enligt RFSU:s årliga mätning. Metro har tagit hjälp av Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, för sticka hål på fyra myter om kondomer.

1. Kondomer går lätt sönder

Nej, det är väldigt få kondomer som reklameras. De kondomer som RFSU säljer testas tre gånger, och på olika sätt. Ett av testen är att de ska klara att fyllas med 22 liter luft. Om testkondomen går sönder tidigare undersöks hela den sändningen extra noga.

– Om kondomen är trasig är det på grund av att den är skadad innan användning. Om den till exempel har gått ut i datum kan vakuumet ha gått ur och då är den mer ömtålig. Det kan också vara så att man har råkat komma åt kondomen med en nagel och på så sätt fått den att spricka, säger Pelle Ullholm.

2. Kondomer är trånga 

För de allra flesta är det inte så. Kondomer är väldigt elastiska. Artisten Zara Larsson har till exempel visat att det går att trä den på foten och vaden.

– För de som upplever att det är trångt ändå kan testa att ha glidmedel i kondomen också, då kan det kännas bättre. Eller så kan man helt enkelt testa att byta storlek, det finns en massa olika att välja på! Det är oftast omkretsen det handlar om.

LÄS MER: Trendbrottet: Färre använder kondom

3. Att du får motstånd när du föreslår kondom

På frågan om vilken reaktion folk har fått när de föreslagit kondom så svarar bara 5 procent av kvinnorna och 3 procent av männen att de oftast mött negativa reaktioner, enligt RFSU.

– Du uppfattas snarare som vuxen, ansvarstagande omtänksam, erfaren och självsäker om du presenterar det förslaget, säger Pelle Ullholm.

Om en partner inte verkar så positivt inställd då?

– Om det är viktigt för dig är mitt tips att vara tydlig. Säg det helst tidigt, eller håll bara fram den, säger Pelle Ullholm.

4. Kondomen leder till avbrott

Det behöver det inte göra. Gör inte kondompåtagningen till ett sexuellt avbrott utan fortsätt akten under tiden.

– Sitt nära och fortsätt att smeka varandra. Undvik att göra det till ett avbrott.

Källa: Pelle Ullholm, RFSU

​LÄS MER: Listan som ger dig kondomkoll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kondom