Kvinnliga idrottare får inte den uppmärksamhet de förtjänar. När Ungerns Katinka Hosszu vann OS-guld på 400 meter medley valde en tv-kommentator att ge beröm till hennes tränare – och make.
Kvinnliga idrottare får inte den uppmärksamhet de förtjänar. När Ungerns Katinka Hosszu vann OS-guld på 400 meter medley valde en tv-kommentator att ge beröm till hennes tränare – och make.

Kvinnliga idrottare tävlar i att slå världsrekord och vinna OS-guld.Men att nå samma status som männen tycks vara ett minst lika svårt mål – att döma av en rad sexistiska "tungvrickningar" från tv-kommentatorer som blivit omtalade.

När Katinka Hosszu från Ungern tog OS-guld och simmade i mål med ett nytt världsrekord på 400 meter medley i måndags, visade tv-kameror bilder på en jublande glad tränare och tillika hennes man Shane Tusup.

Kommentatorn Dan Hicks från amerikanska NBC konstaterade att där stod mannen som var "ansvarig för segern" – som om det var han som precis hade kramat ur sina sista krafter. Ett uttalande som fick arga tittare att gå i taket.

På samma sätt blossade en debatt i Sverige upp sedan en artikel i Dagens Nyheter beskrivit cyklisten Emma Johansson som liten och späd bakom den enorma silvermedaljen runt hennes hals.

Starka reaktioner

Exemplen har varit flera där kvinnliga idrottare inte får det erkännande för sina bedrifter som männen får. Borde vi inte ha kommit längre 2016?

– Om man ska vara positiv kan man säga att den här typen av kommentarer numera blir uppmärksammade och kritiserade. Att reaktionerna blir starka och att det inte längre sker i tysthet visar på att något har hänt, säger Anja Hirdman, medieforskare vid Stockholms universitet.

Sportvärlden har länge varit en arena där kvinnor har marginaliserats och där kommentarer om kvinnors utseende varit vanliga, enligt Hirdman. Hon säger att kvinnliga idrottsbragder bara har fått bråkdelen av det medieutrymme som manliga bedrifter fått.

Grodor ur munnen

– Jag menar, går du tillbaka sju-åtta år var det en enorm skillnad på bildjournalistiken i Sverige, där man hade mycket mer poserande bilder på kvinnliga idrottsutövare.

Uttalandena beskriver Anja Hirdman som "slip offs", grodor som slipper ur munnen innan man hinner tänka – men som därför är ganska talande för någons outsagda åsikter.

DN ändrade på måndagen formuleringen kring cyklisten Emma Johansson och kallade det "en olycklig formulering".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset