Under förra årets studentfirande kritiserades ett gäng studentbanderoller runt om i landet för att vara kränkande. Nu inför Linköpings kommun "rigorösa" förhandsgranskningar av banderollerna.

TT

Det råder totalförbud mot både alkohol och sexistiska, rasistiska och kränkande banderoller på studentflaken i Linköping.

”Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg!”, följt av ”Tvåan var värst, det tyckte hon också!”

Så löd texten på en banderoll, uppsatt på ett studentflak tillhörande en byggklass i östgötska Åtvidaberg, som under studenten förra året kritiserades hårt på sociala medier.

Många uttryckte irritation och upprördhet över anspelningen på sex och övergrepp och några beskrev det som ett uttryck för våldtäktskultur.

I år har grannkommunen Linköping tagit beslutet att besiktiga samtliga studentbanderoller innan flaken tillåts rulla ut på vägarna. Det gäller alla banderoller som är tänka att pryda traktor- och lastbilsflak och det råder totalförbud för rasistiska och sexistiska budskap, skriver Corren.

– Det är helt enkelt inte accepterat för vår del, säger Tommy Johansson, bildningschef i Linköpings kommun med ansvar för gymnasieskolan, till Metro.

LÄS MER: Här är det slutfestat på studentflaken

Beslutet är enligt honom en del i en kedja av insatser de gör för att värna en god skolmiljö.

– Vi blev uppmärksammade av Sveriges Byggindustrier (byggindustrins bransch- och arbetsgivarorganisation, reds. anm.) som hade uppmärksammat att det i andra kommuner, dock inte i Linköping, fanns sexistiska banderoller och att det även förmodligen fanns lite rasistiska bitar i sammanhanget. Och det är då inte föreningt med vårt värdegrundsarbete.

Han menar att skolan har ett särskilt ansvar.

– Och vi vill ta det ansvaret, så allt som kan förknippas med skolverksamhet, även om eleverna gör det på sin fritid, så vill vi ta det ansvaret.

Håkan Lind, kommunikationschef vid Sveriges Byggindustrier, bekräftar att de har kontakt med olika skolor. 

– Det handlar om att vi vill ha en konkurrenskraftig byggbransch och då måste alla som vill känna sig välkomna i den helt enkelt, och då är det viktigt att vi inte stöter ifrån oss människor, säger han till Metro.

Tommy Johansson säger därtill till Corren inspektionen av flaken kommer att bli rigorösa. Men glada, skämtsamma och underfundiga budskap kommer fortfarande att tillåtas. Likt kommuner som Södertälje och Västerås råder även totalförbud för alkohol på studentflaken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset