När vi har begränsade bilder av könsroller så missar vi att män också är inkännande, till exempel. Vi missar också dem som inte tillhör någon av kategorierna man eller kvinna eller känner att kategorierna inte stämmer in på dem.
När vi har begränsade bilder av könsroller så missar vi att män också är inkännande, till exempel. Vi missar också dem som inte tillhör någon av kategorierna man eller kvinna eller känner att kategorierna inte stämmer in på dem.

Det finns många föreställningar kring sexlust, där vi tänker att mäns lust skiljer sig från kvinnors. Men sanningen är att det är mindre skillnad på män och kvinnors lust än vi tror. Det är dags att börja tänka om när det gäller sexlusten.

Tänk dig en uppräkning av egenskaper och önskningar: mörkrädd, sprallig, kåt, uthållig, snygg, fräsch, stark.

Gör tre spalter i huvudet. Över den vänstra skriver du man, över de högra skriver du kvinna, den mittersta saknar rubrik. Kan du placera in egenskaperna ovan i spalten man eller i spalten kvinna? Om en egenskap inte enbart kan sorteras in som något kvinnor/män har kan ha drar du ett sträck mot mitten, där du har spalten som är utan rubrik. Kan en man vara mörkrädd, fräsch, sprallig? Kan en kvinna vara uthållig, stark och kåt?

När du tänkt klart: Vad har du kvar i de yttre spalterna?

Flera studier visar att i nästan alla egenskaper och beteenden är skillnaden mellan kvinnor och män nästan obefintlig (en stor sådan studie står psykologiprofessor Janet Shibley Hyde, University of Wisconsin-Madison i USA, för). Ändå tänker vi ofta i sådana mönster, eftersom vi har en föreställning om hur saker ligger till.

Kanske du tänker att önskningar som att vilja ha sex oftare ändå känns mer troligt som något du skulle förknippa med en man. Det kan vara sant. RFSU:s undersökning Kådiskollen visade till exempel att 80 procent av männen vill det. Samma undersökning visade i och för sig att tydlig majoritet av kvinnorna, 61 procent, svarade samma sak. De vill också ha sex oftare.

Hur kan då en önskan till slut beskrivas som typisk för en man när en majoritet av kvinnor har samma vilja eller lust?

Det som ligger bakom det här är idén om isärhållandet, där inga glidningar, överlappningar och skalor tillåts. Kanske har vi de här föreställningarna eftersom vi tänker att andra gör den här uppdelningen. Våra förenklade föreställningar om andras tänkande påverkar vår eget tänkande till slut. Om vi utgår från vad vi tror om andra har vi skapat en skillnad som förvandlas till en sanning, där den konstruerade skillnaden lastas med konsekvenser.

Till exempel slampryktet hade ju knappast funnits om inte kvinnors sexualitet hade setts som lika stark som mäns. Ryktet finns ju för att kontrollera kvinnor att passa in i den fyrkantiga mallen. Det samma gäller andra påståenden i genren, som att inte vara en kärring, fitta, eller en bögjävel. Syftet är att skapa en ordning som ger män en position och kvinnor en annan – oftast en lägre – position.

De begränsande föreställningarna överlever och frodas därför att vi tillåter det, vi uppmuntrar det på ett medvetet eller omedvetet sätt. Men föreställningarna kring män och kvinnor både begränsar och skadar personer i slutändan, andra mer än andra. Det är högst rimligt att sluta med det. Nu.

Fakta

Mer lika än olika

Män och kvinnor känner mer lika än olika när det kommer till sex. Här är några exempel på hur det är:

* Det tar lika lång tid för en kvinna som för en man att få orgasm vid onani, enligt flera stora studier, tex Kinseys ”Kvinnans sexuella beteende”.

* Mäns och kvinnors könsorgan är sprungna ur samma anlag.

* Det är lika vanligt bland tjejer som killar att sexdebuten sker med någon man är kär i, och det gällde ungefär hälften av sexdebuterna.

* Det vanligaste skälet till att man hade sexdebut var ”jag ville ha sex”, det svarade 75 procent av killar och tjejerna när de tillfrågades i Göteborgs universitets undersökning UngKAB09.

Vi tycker ganska lika i stort, se bara på mäns och kvinnors svar på frågan ”Varför är du inte nöjd med ditt sexliv?”:
                                    Totalt    Kvinna  Män

Jag har inte sex tillräckligt ofta                  72%      62%      80%
Jag saknar variation                      19%      14%      23%
Jag saknar spänning                     23%      22%      24%
Jag får sällan/aldrig orgasm                        11%      20%      5%
Jag saknar lust                            17%      28%      9%
Jag saknar partner                        40%      35%      43%
Jag känner mig stressad                 12%      17%      8%
Fysiska orsaker/funktionshinder                  6%        4%        7%
Min partner vill inte ha sex så ofta som jag  21%      8%        31%
Min partner vill ha sex oftare än jag            6%        12%      1%
Jag tänder inte på min partners kropp           5%        7%        4%
Min partner ägnar för mycket tid med mobilen          6%        5%        8%
Jag är inte nöjd med min egen kropp           19%      31%      10%
Jag vill ha sex med någon annan än min partner   7%            5%        8%

 

Källa: Kådiskollen, RFSU.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset