Nu är vi tillsammans, men betyder det samma sak för dig som för mig? Vi borde prata mer öppet om vad vi egentligen menar med trohet och otrohet, det menar Suzann Larsdotter, sexualupplysare på RFSU.

Det finns en uppsättning outtalade regler för vad det egentligen innebär att vara tillsammans med någon. Men tänk om överenskommelsen istället skulle vara uttalad, redan i början av en relation?

LÄS MER: Så många sexpartners har svenskarna haft

– Öppen kommunikation är ett ärligare alternativ till otrohet. Då skulle man kunna undvika mycket av svek och missförstånd, säger Suzann Larsdotter.

– Det behöver inte alltid handla om fasta regler, utan det handlar om att våga tala om vad man önskar sig, lyssna, ge och ta med djup respekt för den andres känslor. 

Många tänker att trohet handlar om att inte ha sex med någon utanför relationen. Men vad som räknas som otrohet varierar mycket. Kan en heterokvinna åka och tälta med en manlig kompis eller vice versa? Ligga i hans knä och titta på teve? En annan känner sig hotad av partnerns onani eller porrsurfande. Medan en tredje tycker att planera påsken tillsammans är en självklarhet i en tvåsam kärleksrelation. 

– Särskilt för många i heterorelationer kan nära vänskapsrelationer uppfattas som hotande. 

Tvärtom mot vad många tror kan tillfälligt sex med andra, i vissa fall bidra till att bibehålla en lång relation. 

– Är det rimligt att förvänta sig sexuell exklusivitet i en relation som varar i 15 år? Ja, för vissa är det en självklarhet. Men för andra passar det bättre att omförhandla överenskommelsen.

LÄS MER: 6 saker du borde veta om klitoris

Verkligheten stämmer som så ofta inte riktigt överens med kartan. I undersökningar svarar mellan 20-50 procent att de någon gång under livet varit otrogna mot en partner. Suzann Larsdotter föreslår att vi borde omtolka begreppet otrohet. 

- Otrohet kan istället definieras som ett brott mot en gemensam överenskommelse. Trohet behöver inte innebära sexuell ensamrätt till en partner.

När ska man ta sitt trohetssnack?

– När man blivit ihop, så tidigt som möjligt i en relation. Det kan kännas avlägset att tänka på att öppna upp en relation när man är i nyförälskad, men jag tror ändå att det är lättare att ta upp ämnet igen om det diskuterats tidigt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset