Är tvåsamhetsnormen egentligen för alla? Med tanke på att många äktenskap slutar i skilsmässa och ungefär hälften av alla personer som varit i en relation har varit otrogna är svaret: Nja. Kanske är det dags att tänka nytt och bjuda in fler i relationen?

Sexuell trohet och monogami har länge varit relationsidealet, men vi vet att i praktiken ser det inte riktigt ut så. Vad gäller den sexuella troheten finns många undersökningar, bland annat Kådiskollen, som visar samma sak; att ungefär hälften av svenskarna någon gång varit otrogna. Trots det håller vi hårt i tvåsamhetsnormen. Möjligen är det dags att tänka om – tvåsamhetsnormen är kanske inte för alla?

Det kan kännas som ett stort steg att utmana idén om tvåsamhet, och tillåta kärlek och sex med andra. Men det kan vara värt att prova. 

►LÄS MER: Därför vågar inte killar fråga om sex

Relationer kan se ut på många olika sätt beroende på vad de inblandade kommit överens om. Vissa vill ha flera parallella sexuella relationer som är oberoende av varandra, andra väljer relationer som inkluderar både kärlek och sex till några personer. Andra trivs med och vill leva i en tvåsam monogam relation, och tycker att tanken på fler inblandade inte alls känns lockande.

Oavsett vilket som är ditt sätt att leva, är det bra att sätta tydliga ramar kring hur ni vill ha det, vilka regler som gäller – och sedan se till att följa dem. Kontraktsbrott eller otrohet som inte passar i överenskommelsen skadar ofta de inblandade. 

Är du osäker på ifall du är redo att öppna din relation för fler? I så fall kan ärliga svar på checklistan som du hittar här nedan. 

Är du beredd på flersamma relationer? Här är en checklista

Fråga dig själv – hur tänker du kring monogami?

1. Om du levt i monogama relationer tidigare – har det känts bra? Vilken betydelse har sex för dig i en relation? Är det möjligt för dig att särskilja sex och kärlek? Har du någonsin haft en KK (knullkompis)? I så fall, hur kändes det?

Har du en kärleks-relation med någon nu?

2. Hur mår ni i er relation? Vilka är de vanligaste konflikterna ni har? Är det bådas önskemål att förändra förutsättningarna för er relation? 

Föreställ dig att din partner har sex med någon annan 

3. Föreställ dig att din partner har en kärleks-relation med någon annan. Var ärlig mot dig själv: Hur känns det? Vilka känslor kommer upp? Vad är det värsta eller det bästa som kan hända? Vad är inte okej?

Hur kan du hantera dina känslor?

4. Är du en svartsjuk person? Har du för-mågan att sätta gränser och kommunicera dem till andra? När något oroar dig, brukar du prata om det eller håller du det för dig själv? Har du förmågan att prata öppet och ärligt om olika frågeställningar? När konflikter uppkommer – vad handlar de oftast om?

►LÄS MER: 5 bra skäl att sätta bort kondom

Hur tillgänglig är du? 

5. Har du tid att odla mer än en kärleksrelation? Har du tid och energi att hantera flera personers behov av kärlek och närhet? Har du självinsikt och för-måga till kommunikation för att vara i en öppen relation?

Källa: ”Opening up: a guide to creating and sustaining open relationships” av Tristan Taorminos.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset