När temperaturen stiger faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. 
När temperaturen stiger faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. 

Picknicksex, båtsex, parkbänkssex - möjligheterna till utomhussex tycks vara oändliga under sommarmånaderna. Men lusten kräver lite planering – och diskretion. Johan Nilsson, sexolog på UMO förklarar varför.

När temperaturen stiger, faller kläderna av och för många innebär det även ökad sexlust. Semesterledigheten gör att många sovrumstraditionalister vågar sig ut i det fria och skaffar sig lite mer omväxlande sexvanor.

– Man blir ofta mer sugen på sex när det är varmt. Det finns ingen fysiologisk förklaring men jag tror det har att göra med att man är ledig, vistas ute och ser fler människor och kanske även har lite mindre kläder på sig, säger Johan Nilsson, sexolog på UMO.

Enligt Johan Nilsson påverkas våra sexvanor även av den ökade alkoholkonsumtionen under sommaren.

– Man vågar lite mer men vi tar också mer risker och blir sämre på att använda skydd när vi dricker, säger han.

LÄS MER: Tv: Så ska du ha sex om du vill bli gravid 

Sommaren är inte bara singlarnas högtid, för stadiga par innebär semestern ofta en mer spännande tid i sexlivet. Man har mer tid att ägna sig åt varandra – och åt att ha sex, både inne- och utomhus.

– Många får ofta en mer lustfylld inställning till sex eftersom man kan ha det på platser och tillfällen på dygnet som man annars inte har. Vissa kanske bara har tid på kvällarna efter jobbet eller när barnen sover, säger Johan Nilsson.

Men får man för sig att ha sex på klippan vid havet, gäller det att ta hänsyn till andra också.

– Det finns lagar som man måste förhålla sig till, i första hand lagen om förargelseväckande beteende. I regel är det inga problem, men det kan vara bra att tänka på om någon kan se er, och i så fall hur väl, säger Johan Nilsson.

LÄS MER: Här är 6 saker du borde veta om klitoris

Därför kan det vara bra att planera lite innan man beger sig ut på äventyr.

– Ha sex på platser där andra inte helt uppenbart kan få syn på dig, men där du fortfarande kan få lite utomhuskänsla. Det skulle kunna vara att ha sex i vatten, på en avskild klippa, i skogen, om man har en trädgård utan insyn eller vid sin sommarstuga om det ligger avskilt från grannar, säger han.

Förargelseväckande beteende

Är ett brott enligt svensk lag.

Den som för oljud på allmän plats eller beter sig på ett sätt som medvetet väcker förargelse hos allmänheten kan dömas för förargelseväckande beteende. Straffet är penningböter.

Den som urinerar på offentlig plats eller blottar sig kan dömas för förargelseväckande beteende om handlingen riktar sig mot flera personer samtidigt. I annat fall är det  sexuellt ofredande.

Källa: Brottsbalken

LÄS MER: 5 tips på hur du får ett bättre sexliv 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa