Åhå, en snopp på bild? Att skicka en dickpic eller bild på sin penis kan väcka många olika reaktioner – men du som skickar bör se till att bilden faktiskt är önskad av mottagaren. Annars räknas det som sexuellt trakasseri.
Åhå, en snopp på bild? Att skicka en dickpic eller bild på sin penis kan väcka många olika reaktioner – men du som skickar bör se till att bilden faktiskt är önskad av mottagaren. Annars räknas det som sexuellt trakasseri.

Många av dem som berättade om övergrepp under #metoo vittnade om att män skickat dem oönskade bilder av sina penisar, så kallade dickpics. Men bilder på könsorgan kan också vara önskade och fungera som sexuell invit. Känns det svårt att veta skillnaden? Här kommer lite vett och etikett för dig som vill skicka dickpics.

Det senaste halvåret har det skrivits en hel del om fenomenet dickpics. Förutom vittnesmålen under #metoo i höstas kom även en bok om fenomenet med dickpics, ”Män visar kuken för mig” (Mondial förlag) av journalisten Caroline Hainer.
Eftersom en dickpic kan fungera på två radikalt olika sätt, antingen som en uppskattad sexuell invit eller som en förnedrande sexistisk handling är det viktigt att fundera över skillnaden.

LÄS MER: Så går du vidare efter ett sexuellt övergrepp

Nakenbilder som skickas i förtroende till någon som uppskattar bilden kan vara sexiga, önskvärda och upphetsande för såväl avsändare som mottagare. Medan oönskade bilder på en naken person eller på ett blottat könsorgan uppfattas som äckliga och direkt avtändande. En bild av en kuk är inte bara en bild på en penis. Den är också laddad med symbolik som handlar om makt och en känsla av att någon tränger sig på.

Hur skicka dickpics på rätt sätt?

Här kommer sexolog Suzann Larsdotters vett och etikett-skola:

1. Det är alltid mottagaren som avgör hur bilden tolkas. Om avsikten var att uppvakta eller ragga på någon men mottagaren uppfattar det som ett sexuellt trakasseri så är det mottagaren som har tolkningsföreträde.

2. Även om någon är flirtig och uppenbart intresserad kanske personen ändå inte uppskattar en bild på en erigerad penis. Fråga! ”Vill du att jag se en sexig bild på mig?” och vänta in svaret.

3. Tänder du på tanken att personen du skickat bilden till känner sig förnedrad? Då kan ditt agerande vara ett sexuellt ofredande. Det är med andra ord ett problematiskt beteende som kan vara kriminellt. Sök hjälp. Till exempel finns PrevenTell – en nationell hjälplinje för dig som känner oro över ditt beteende.

4. Vill du skicka en bild till någon som signalerat att den vill ha en bild på din penis? Börja med en bild på övriga kroppen eller ditt ansikte. Lägg sedan lite tid på att ta ett bra foto på din penis, undvik disk eller ett smutsigt handfat på samma bild.

5. Om du får en dickpic som gör dig glad och lycklig – se till att visa din uppskattning och bekräfta personen och dennes penis. En penisbild är en förtroendehandling så behandla den därefter, lägg inte upp den på nätet och visa den inte för andra om det inte finns ett samtycke.

LÄS MER: Det här kan du göra om du ser ett sexuellt övergrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset