Otrohet sårar, men är vanligare än vad man kan tro. Enligt en undersökning som Yougov gjorde i våras på uppdrag av Metro har var fjärde svensk varit otrogen mot sin partner.
Otrohet sårar, men är vanligare än vad man kan tro. Enligt en undersökning som Yougov gjorde i våras på uppdrag av Metro har var fjärde svensk varit otrogen mot sin partner.

Otrohet sårar, men är vanligare än vad man kan tro. Enligt en undersökning har 25 procent av svenskarna någon gång bedragit sin partner. Självklart finns det inga ursäkter – men här är de fem vanligaste förklaringarna.

Otrohet är ofta förknippat med skuld och skam, trots det har många både varit otrogna och blivit bedragna. Enligt en undersökning som Yougov gjorde i våras på uppdrag av Metro har var fjärde svensk varit otrogen mot sin partner.

► LÄS MER: Undersökning: Så många svenskar är otrogna mot sin partner

Att lockas till att bryta kravet på sexuell partnerexklusivitet kan bero på flera saker. För tidningen Health redogör den amerikanska sexterapeuten och äktenskapsrådgivaren Kristin Zeising för de fem vanligaste orsakerna till att vi är otrogna.

1. Du känner dig inte tillfredställd

Ett av olika skäl otillfredsställande sexliv, brist på ömhet eller uppskattning från den andra göra att man hamnar på olika plan känslomässigt och har svårt att nå och lyssna till varandra. I den ovan nämnda Yougov-undersökningen svarade också 15 procent att skälet till att de bedragit sin partner att man inte fått sina behov tillfredsställda. För att inte hamna i en ond spiral som leder till att man ”vänstrar” är det därför viktigt att vara så öppen och ärligt man kan med sina känslor och behov.

Enligt relationsexperten Charlotte Sander är det också viktigt att se inåt och inte skylla allt på sin partner, något hon menar är vanligt.

– Man ska börja med att titta på sig själv och vara tydlig med dialogen, berätta vad man saknar utan att lägga skuld på den andra, för det ger enorma låsningar i relationen, säger hon till Metro.

► LÄS MER: Otrohetssajten en ”korvfest” – bestod bara av män och låtsaskonton

2. Du frågar dig: Tänk om gräset är grönare på andra sidan?

En känsla av missnöje och otrygghet kan också leda till att man söker bekräftelse på annat håll – i värsta fall sexuell sådan hos någon annan än sin partner. Givetvis bottnar det i det egna måendet, men det gör inte att den bedragna partnern blir mindre sårad. Det är därför viktigt att försöka lösa det inom relationen i stället för att agera på känslorna och vända sig utanför den.

3. Känner dig uttråkad 

Visst låter lite för enkelt och en aning nedslående, men tristess är enligt relationsexperten Kristin Zeising en inte helt ovanlig anledning till att man bedrar sin partner. Även Charlotte Sander har stött på den förklaringen. Hon menar dock att det är en rejäl tankevurpa.

– Problemet hos de flesta är att de har glidit ifrån varandra för att de inte har hållit relationen igång. För viktigaste för att hålla kärleken vid liv är att hålla dialogen igång och att fortsätta vara nyfikna på varandra, för det är en upptäcktsresa men du måste också se det och inte bara tänka att ni fastnat i tristessen, säger Sander.

► LÄS MER: Privatdetektiven: Så vet du om din partner är otrogen 

4. Ålderskrisen påverkar kärleken

I samband med födelsedagar och närmandet av 30-, 40- eller 50-årsdagen är det lätt att man börjar ifrågasätta sig själv, sitt liv och det familje- och yrkesliv som bara rullar på. Vad hände med ens mål och drömmar? Många gör då felet att söka sig utåt, till någon annan än sin partner.

5. Du mår dåligt över att du tjänar betydligt mer eller mycket mindre än din partner

Personer som står för försörjningen eller tjänar betydligt mer än sin partner löper större risk att bli bedragna, enligt en studie publicerad i American Sociologial Review. Samtidigt visar en annan amerikansk studie att kvinnor och män som är ekonomiskt beroende av sina partners löper 5 procent respektive 15 procent större risk att vara otrogna. Att löneskillnader skulle vara en orsak till otrohet är dock inget som relationsexperten Charlotte Sander stött på.

– Då finns det nog någon annan maktobalans i relationen, och då blir pengar på något vis det slutliga faktumet som visar att det är obalans.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset