Okunskapen kring hiv är alldeles för stor och orsakar onödigt lidande för personer som lever med viruset. Det menar sexualupplysaren Pelle Ullholm som här förklarar tre saker alla borde veta om hiv.

En av fem som har hiv har inte berättat om det för någon alls.

Det beror i första hand på att folk runt omkring känner oro för personer som lever med hiv, enligt Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

– Vi kan se att 80-talets rädsla och okunskap kring hiv dröjer kvar. Eftersom att det inte går att veta hur lite andra vet så begränsas många personer med hiv – inte bara när det kommer till sexuella relationer, utan i hela sin vardag, säger han.

LÄS MER: Daniel, 26, om att dejta med smittfri hiv: ”Har träffat livrädda killar”

De här tre sakerna tycker han att alla borde veta om hiv:

1. Medicinerna är supereffektiva

– I dag är behandlingen så effektiv att den som står på medicinering inte kommer att kunna överföra hiv till någon annan. I dag pratar vi om begreppet ”smittfri hiv”, säger Pelle Ullholm.

2. Nästan alla har fungerande medicinering

– Praktiskt taget alla som känner till sin hivstatus i dag har en fungerande medicinering.

Minst 90 procent av de som känner till sin hivstatus har en välfungerande behandling, enligt Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på

3. Säkert att ha sex med någon som tar medicin mot hiv

– Det är alltså säkrare att ha sex med någon som har hiv och medicinerar än med någon som inte har en aning. Den som inte har kollat sig själv men oroar sig för andra borde istället testa sig själv. Den oron är mycket rimligare och går enkelt att bota genom att gå och testa sig.

LÄS MER: Nej, hiv-infekterade nålar har inte hittats på bensinstationer i Europa

Så överförs hiv

  • Hiv kan överföras genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk.
  • Risken för att överföra viruset är störst precis i början när någon fått en hivinfektion och inte har fått behandling än, eller inte tar sina mediciner.
  • Smittfri hiv betyder att man lever med hiv men att virusnivåerna i kroppen är så låga att de inte ens går att mäta. Så blir det för nästan alla som lever med hiv och har stått på behandling i minst sex månader. Då kan viruset inte föras vidare genom sex och man har helt enkelt smittfri hiv.

Källor: 1177 Vårdguiden och RFSL

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset