Periskopkuk, vinklitta och avslickad. Det är dags att börja använda nya ord för sådant vi annars kan ha svårt att prata om, tycker sexualupplysaren Pelle Ullholm.

– Ord har stor betydelse. Har du inte ord för någonting så pratar du inte så ofta om det, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Här är några ord han tycker att vi borde använda mer:

Periskopkuk – en penis som är ganska liten i slakt tillstånd, men växer mycket när den får stånd.

Klitorisollon – den delen av klitoris som syns på utsidan. Många tror att klitoris bara består av den här delen, när den i själva verket är 7-11 cm stor. Ordet ”ollon” gör också att fler förstår hur känslig den här delen är – och hur skön den kan vara att få stimulerad.

LÄS MER: Efter samtyckeslagen: Så är du lyhörd när du ligger

Outercourse – sex på utsidan av kroppen.

Gnidsex – precis som det låter. Ofta med könsorganen inblandade.

Könsläppar – ett bättre ord för blygdläppar, som kommer från ordet ”blygsel”. Och personer med könsläppar behöver inte vara blyga för dem på något sätt.

Vinklitta – du kanske har hört talats om orden ”vinballe” eller ”whiskeydick”. Precis samma sak kan hända med klitoris – om man har druckit mycket alkohol så blir möjligheterna sämre att få erektion i klitoris och det blir svårare att njuta av sex.

LÄS MER: 6 dåliga saker med fyllesex

Avsmekt/avklittrad/avslickad – att bli ”avsugen” eller ”avrunkad” kanske du har hört. För många betyder det att ha den typen av sex tills den andra personen kommer. Motsvarande ord för de som har fitta har saknats. Om inte orden finns så blir det osynliggjort fast att det är en praktik som många gillar.

Men kommer de här orden verkligen få genomslag?

För tio år sedan lanserades ordet snippa. Nu används det dagligen på förskolor runt om i landet när man pratar om flickors prepubertala kön.

LÄS MER: Oskuldsmyten – en lögn som förtrycker

Runt samma tid kom slidkrans – ett ord som ersätter mödomshinnan. Ordet slidkrans visar att det handlar om en del av av en kropp som är töjbar. Ordet ”hinna” antyder att det är något som ska spricka och det stämmer ju inte.

I dag använder en stor majoritet av ungdomsmottagningarna ordet slidkrans istället.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om könsorgan sex