Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU.
Pelle Ullholm är sexualupplysare på RFSU.

För att nå långsiktig förändring efter #metoo behöver vi prata med våra unga om hur man både kan ta initiativ och vara lyhörd på samma gång, skriver sexualupplysaren Pelle Ullholm.

För ett år sedan gick startskottet för det som skulle bli en kraftfull vågrörelse som fortplantade sig över världen. På sociala medier berättade kvinnor en efter en om sina erfarenheter av sexuella kränkningar och sexuellt våld.

Att berätta om svåra erfarenheter med risk för att bli ifrågasatt tyder på stort mod och en vilja till förändring. Och den viljan be­svarades.

LÄS MER: Metoo-uppropen – ett år senare

En ny undersökning från Novus visar att runt 65 procent av svenskarna, både män och kvinnor, anser att #metoo ledde till en förändring.

Sedan #metoo har vi pratat mer om ömsesidighet och rätten att inte bli utsatt för sexuella handlingar mot sin vilja än någonsin tidigare.

Vi har också fått en ny lagstiftning som baseras på frivillighet. Det rimmar väl med det som de flesta av oss är tycker: Att sex ska vara frivilligt för att räknas som sex, inte övergrepp.

Det rimmar också väl med det vi vill lära våra unga och för RFSU har ömsesidighet alltid varit en central del.

Vi behöver absolut förklara vad ett ofredande är och diskutera attityder, men vi behöver tänka större än så. Vi behöver också visa exempel på hur man både kan ta initiativ och vara en lyhörd partner på samma gång.

Att fokusera på hur vi skapar ömsesidighet och samspel genom kommunikation är ett sätt att minska sexuella övergrepp. Men det är också ett sätt att stärka en positiv sexualitet hos våra unga.

För den finns och är den absolut vanligaste.

De flesta unga är nöjda med både sin sexdebut och sitt senaste sextillfälle.

Vi behöver absolut förklara vad ett ofredande är och diskutera attityder, men vi behöver tänka större än så. Vi behöver också visa exempel på hur man både kan ta initiativ och vara en lyhörd partner på samma gång.

När man visar att man är både nyfiken och beredd att respektera den andres önskningar så ger man sin partner utrymme att både sätta gränser och komma med egna initiativ. Och det är just det här samspelet som ytterst ­definierar vad som är ­positivt sex. Sex på bådas villkor.

#metoo gav ansikten åt statistiken om sexuella övergrepp och väckte både empati och en vilja till förändring.

Att vara en del av ­förändringen  handlar inte bara om att inte själv kliva över andras gränser. Det handlar också om att våga ingripa när man ser att andra gör det.

Att både agera och reagera är att vara en del av lösningen. Var en del av lösningen. Inte problemet.

LÄS MER: Jenny Nordlander: Jag har mötts av en kompakt tystnad från män

Så kan du prata med unga om samtycke

RFSU har gjort sju filmer under parollen »Vill du?« som handlar om sex, kommunikation och gränser och är ett bra underlag för dig som vill prata med unga. Tillsammans med Metro har RFSU också gjort ett antal filmer på temat #metoo som bland annat handlar om den nya sexualbrottslagstiftningen, hur man kan vara en aktiv åskådare och hur man kan ha samspelande sex. Se filmerna på metro.se.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo