Ofta räcker det med tid tillsammans för att bli tänd. Boka in dejter på hemmaplan i stället för att ta en weekendresa så ökar dina chanser, menar Pelle Ullholm.
Ofta räcker det med tid tillsammans för att bli tänd. Boka in dejter på hemmaplan i stället för att ta en weekendresa så ökar dina chanser, menar Pelle Ullholm.

Är du en av alla dem som vill ligga mer än du gör? Du är långt ifrån ensam. En weekendresa eller presenter kan kännas som ett lätt sätt att piffa upp relationen. Men det finns mer hållbara sätt både klimatmässigt och relationsmässigt, menar sexualupplysaren Pelle Ullholm.

1996 hade de som levde i en fast relation sex med sin partner i snitt fem gånger i månaden. År 2013 när den senaste större undersökningen (Aftonbladet/United Minds) gjordes hade den siffran gått ner till knappt fyra.

Men de allra flesta vill ligga mer och när man frågar folk varför de inte har så mycket sex som de skulle vilja är det ofta stress och trötthet som står i vägen.

I en ny studie bland fackförbundet Unionens medlemmar svarade hälften att det inte hinner med allt sitt jobb inom sin arbetstid.

Tid för närhet

Och stressen och arbetslivet påverkar vårt sexliv. För att vilja och orka ha sex behöver man tid för närhet, reflektion och återhämtning.

När man är stressad och trött kan det ligga nära till hands att ta till enkla lösningar. För den som har råd kan en weekendresa, nya kläder eller blommor både ge energi och öppna upp för tid till närhet och sex.

Men spar restiden och flygutsläppen.

LÄS MER: Sexologen: Så här kan du bota orgasmglappet

Det finns sätt att göra något för sin relation som är mer hållbara, både ur relationsmässig och miljömässig synpunkt. Ofta är det mer tid med varandra i vardagen som behövs, inte punktinsatser i form av en enstaka helg här och där.

Boka in hemmadejter, skriv in dem i kalendern och respektera tiden du bestämt med din partner lika mycket som om det vore ett jobbmöte.

Klimatsmarta sätt att få kickar

Att regelbundet tillbringa tid med varandra gör att kraven på att ha sex varje gång sänks. Och ofta är det just tid tillsammans som behövs för att bli tänd.

Att köpa saker eller resa kan visserligen ge välmående i stunden. Men det kan hångel och sex också, och det är ett betydligt mer miljömässigt hållbart sätt att söka sina dopaminkickar på.

Stanna upp och ta dig tid att tillsammans med din partner reflektera över vad som är viktigt. Fundera över hur ni kan skapa en livsstil som är hållbar och ta med både arbetslivet, relationen och klimatet som parametrar.

Kanske kommer du känna att det är bekräftelse, sex och närhet du behöver mer av i livet – inte konsumtion.

LÄS MER: Dirty talk – så lyckas du med sexsnacket

Pelles fem tips: Så gör du rum för mer sex

• På kort sikt kan en dejtkväll med övernattning ge ostörd tid med varandra som kan öppna upp för sex. Eller varför inte byta boende med några vänner om det passar bättre?

• Om ni har barn, skaffa barnvakt så att ni kan vara med varandra i lugn och ro.

• För att öka chanserna för mer sex på lång sikt kan man behöva fundera på vad som står i vägen.

• Sätt dig ner med din partner och se över er situation. Kanske behöver ni prioritera annorlunda?

• Att vara återhämtad och spendera tid med sin partner ökar chanserna.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om klimat