Stencilen som användes i SFI-undervisningen innehöll bland annat ordet "neger".
Stencilen som användes i SFI-undervisningen innehöll bland annat ordet "neger".

Eleverna på ABF Stockholms SFI-undervisning blev chockade när läraren delade ut en uppgift med ett rasistiskt ord. "Den här normaliseringen av rasism oroar mig extremt mycket", säger eleven Ludovic Garattini.

”En regel, en sägen, en neger”. De tre orden var utvalda för att lära eleverna på ABF Stockholms SFI-undervisning hur man böjer substantiv som slutar på obetonat -e, -el eller -er.

– Jag fick det här materialet med det chockerande ordet, som har starka konnotationer på både franska och engelska, som om det var helt normalt. Med tanke på Europas historia trodde jag att det skulle vara chockerande på alla språk, säger eleven Ludovic Garattini.

Han var en av eleverna som reagerade på lektionen och ifrågasatte ordvalet.

– Hur kan ett sånt här ord hamna i studiematerialet 2018?, frågade jag, säger han.

Svaret: Inte samma betydelse

Läraren svarade att ordet är gammalt och att det inte har samma betydelse på svenska som på franska eller engelska.

– Den här normaliseringen av rasism oroar mig extremt mycket eftersom att det är precis den här vanliga rasismen som formar den politiska agendan i många europeiska länder, säger Ludovic Garattini.

Ludovic flyttade från Paris till Sverige för att han och hans fru vill uppfostra sitt barn här. Han började läsa på SFI för några veckor sedan, både för att bättra på sina jobbchanser och för att passa in bättre i samhället. Men enligt honom har flera rasistiska händelser fått honom att fundera på att flytta tillbaka till Frankrike.

Rektorn: ”Eleven borde kommit till mig”

Roberto Ghisler är rektor på ABF Stockholms skola i Liljeholmen. För honom kommer uppgifterna som en nyhet.

–  Jag kan inte ta tag i något som jag inte känner till. Det är mycket märkligt att om man får något sånt här i handen att man ringer tidningen. Då reser man på sig och går till rektorn, säger han.

”Beklämmande och oacceptabelt”

ABF Stockholm, som driver skolan, bekräftar dock uppgifterna om förekomsten av ordet vid undervisningen.

– Det handlar om en stencil som använts av en vikarie, och där det är tydligt att vi internt brustit i att säkerställa att alla jobbar med de värderingar vi har, säger Katarina Gold, kommunikationschef på ABF Stockholm.

Hur ska ni gör för att förhindra att den här sker igen?

– Först och främst är stencilen som användes borttagen. Nu kommer vi att gå igenom våra övriga skolor och se till att stencilen inte används någon annanstans. Dessutom kommer vi upprätta rutiner för att se till att allt studiematerial som används överensstämmer med våra grundläggande värderingar om allas lika värde, säger Katarina Gold, och tillägger:

– Den här typen av begrepp är något vi som bildningsorganisation aktivt arbetar emot. Så att det då förekommer på en av våra egna enheter är både oacceptabelt och beklämmande, och det kommer inte att hända igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om SFI språk Skola