William Shakespeares pjäser om Henry VI kommer att få en medförfattare i Oxford University Press nya utgåva. Arkivbild.
William Shakespeares pjäser om Henry VI kommer att få en medförfattare i Oxford University Press nya utgåva. Arkivbild.

Tre pjäser som tidigare enbart har tillskrivits William Shakespeares författarskap kommer att ges ut igen med Christopher Marlowe som medförfattare. – Vi har underskattat andelen av Shakespeares verk som har varit samarbeten, säger en forskare.

Ett internationellt forskarlag bestående av 23 akademiker har fastställt att Marlowes bidrag till Shakespeares pjäser om Henry VI är så betydande att bägges namn kommer att pryda framsidan när Oxford University Press ger ut nyutgåvor i höst, skriver The Guardian.

Teorin om Christopher Marlowes medförfattarskap har cirkulerat sedan 1700-talet, men det är först nu, med hjälp av modern datorteknik, som en fullödig analys har kunnat genomföras.

– Nu kan vi vara säkra på att Shakespeare och Marlowe inte bara influerade varandra utan även jobbade tillsammans. Det händer att rivaler samarbetar, säger Gary Taylor, professor vid Florida State University.

Inte mycket är känt om Christopher Marlowe. Han döptes i Canterbury 1564 och dog 1593. En populär konspirationsteori framhäver att Marlowe fejkade sin död och antog författarpseudonymen William Shakespeare, men den teorin ser allt mindre trolig ut i och med forskarlagets slutsats.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset