I dag är det dock svårt att se att skandalen skulle leda till annat än att Park antingen avgår, åtalas eller ställs inför riksrätt.
I dag är det dock svårt att se att skandalen skulle leda till annat än att Park antingen avgår, åtalas eller ställs inför riksrätt.

En kultledare, massdemonstrationer och en president. Sydkorea skakas just nu av en stor makt- och korruptionsskandal som låter som hämtad från en film. Men vad är det egentligen som har hänt?

AFP/TT

Choi Soon-sil eskorteras till justitiedepartementet, 3 november 2016.

Under söndagen åtalades Sydkoreas president Park Geun-hyes mångåriga män Choi Soon-sil och två andra personer. Choi och en tidigare medhjälpare till presidenten åtalas för maktmissbruk och den tredje personen, också en tidigare medhjälpare, åtalas för att ha läckt hemligstämplade dokument. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Åtalet är ett resultat av en stor makt- och korruptionsskandal som just nu drabbar Sydkorea och som lett till stora massdemonstrationer i huvustaden Seoul där hundratusentals personer har deltagit. Under söndagen meddelade åklagare även att president Park Geun-Hye tros vara involverad i skandalen, någonting som kan leda till att hon kan ställas inför riksrätt, själv åtalas eller tvingas avgå.

► LÄS MER: Omrörning i maktsoppa i Sydkorea

 

Vad har hänt, i en mening?

I grunden anklagas Sydkoreas president ha styrts av en person som inte är folkvald och har kopplingar till en sekt, någonting som bland annat inneburit att personen tagit del av hemlighetsstämplade dokument.
 

Hur kan det ha gått till?

Choi Soon-sil är dottern till den nu avlidne shamanistiska kultledaren Choi Tae-min och gammal vän till presidenten Park Geun-hye.

Som flera sydkoreanska medier kom att rapportera under slutet av oktober kom det fram att Park haft Choi som rådgivare. Trots att Choi inte haft någon officiell position har hon rådgivit Park i frågor som rör allt från hennes garderob till hennes tal. Choi ska utan tillstånd ha haft tillgång till hemlighetsstämplad information och hemlighetsstämplade dokument.

Detta ska också ha gynnat Choi ekonomiskt. Enligt åklagare ska Choi och hennes medhjälpare använt sitt inflytande för att kräva ut stora mängder pengar från Sydkoreanska företag, pengar som använts för att ett antal stiftelser. Pengar ska också ha använts för att stötta Chois dotter ekonomiskt och akademiskt, enligt Sydkoreanska medier.

► LÄS MER: Ytterligare en gripen i Sydkorea

 

Men vad har en sekt med det hela att göra?

Choi Soon-sils pappa, Choi Tae-min, grundade en sekt med namnet "Kyrkan för evigt liv". Kort efter att Parks mamma lönnmördades 1974 kom Choi Tae-min i kontaktat med den framtida presidenten Park Geun-hye, som då främst var känd som dottern till Sydkoreas dåvarande diktator Park Chung-hee.

Enligt en rapport från Sydkoreas underrättelsetjänst som offentliggjordes 2007 ska Choi Tae-min närmat sig Park Geun-hye genom att säga att hennes avlidna mamma dykt upp i hans drömmar. Det skriver New York times.

Enligt en diplomatisk kabel från 2007 som offentliggjorts av Wikileaks beskrivs det som att Choi Tae-min haft "full kontroll över Parks kropp och själ under hennes unga år, någonting som inneburit att hans barn blivit rika". Choi Tae-min beskrivs alltså ungefär som en sydkoreansk Rasputin.
 

Hur har reaktionerna i Sydkorea varit?

Stenhårda. Parks förtroendesiffror har sjunkit till historiskt låga fem procent, de lägsta förtroendesiffrorna i Sydkoreas moderna politiska historia. Bland personer under 60 år är förtroendesiffrorna så låga som mellan 1 och 3 procent, enligt Gallup.

Den 25 oktober kom Park att erkänna sina nära band till Choi, och sedan dess har otaliga ministrar i regeringen fått gå. Det fick även Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-ahn göra, någonting som ledde till stor kritik då det ryktas om att han sparkades via SMS.

Parks försök att återbygga förtroende har dock inte fungerat, och flera enorma protester har ägt rum i framför allt huvudstaden Seoul.

Choi Soon-sil reste till Tyskland men kom sedan att åtalas i Sydkorea.

– Snälla förlåt mig. Jag är ledsen. Jag har begått en synd som gör att jag förtjänar döden, sa hon under förhör enligt nyhetsbyrån Yonhap.

► LÄS MER:  Sydkoreas president i åklagarförhör

 

Vad händer nu?

Choi Soon-sil och två ytterligare personer åtalades under söndagen, och som AP skriver pekar åklagare ut även Park Geun-Hye. Åklagarens uttalande kommer förmodligen leda till att kraven på att Park Geun-hye ska avgå kommer att öka ytterligare.

Park kommer förmodligen inte vilja avgå frivilligt då hon skulle förlora sin politiska immunitet. Det säger statsvetenskapsprofessorn Kim Jun-Seok till Reuters. Idag är det dock svårt att se att skandalen skulle leda till annat än att Park antingen avgår, åtalas eller ställs inför riksrätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott