Rök från IS-ställningar i Mosul som angripits av den irakiska regeringssidan. IS, som är pressat av offensiven, mördar civila och tar människor som mänskliga sköldar, enligt FN. Bilden togs i tisdags.
Rök från IS-ställningar i Mosul som angripits av den irakiska regeringssidan. IS, som är pressat av offensiven, mördar civila och tar människor som mänskliga sköldar, enligt FN. Bilden togs i tisdags.

Islamiska staten (IS) har skjutit ihjäl fler än 250 personer i närheten av Mosul, uppger FN. Dessutom håller de omkring 8 000 familjer – tiotusentals personer – som mänskliga sköldar.Nu tänker shiamilis också ge sig in i striderna.

Mord och kidnappningar har skett i samband med att regeringssidan ryckt fram mot IS-fästen i Mosul, säger FN-företrädaren Ravina Shamdasani i Genève. Hon betonar att dödstalet kan vara högre. Civilpersoner från samhällen runt Mosul har tvingats in i staden av terrorgruppen IS inför den väntande anstormningen av regeringsarmén och kurdiska peshmerga-soldater.

Det antal döda Shamdasani uppger under en presskonferens i Schweiz omfattar inte händelser de senaste dagarna, men är de uppgifter som FN anser sig ha kunnat få bekräftade.

Skjutna på baser

Bland de ihjälskjutna finns både vanliga civila och tidigare anställda i Iraks armé som vägrat lyda order från IS. Av de kända dödsoffren var 190 tidigare arméanställda som sköts ihjäl på militärbasen al-Ghazlani inne i Mosul i onsdags. Samma dag ska IS ha mördat 42 civilpersoner på basen al-Izza utanför Mosul.

FN har tagit emot många rapporter om grymheter i Mosultrakten, men berättelserna är svåra att utreda.

Snar offensiv

En talesman för shiamuslimska milisgrupper, som har stöd från Iran, säger att shiiterna inom kort drar i gång en offensiv mot staden Tal Afar sex mil från Mosul som kontrolleras av sunniextremistiska IS. Anfall inleds enligt talesmannen Ahmad al-Asadi om "timmar eller dagar".

Strider väster om Mosul skulle kunna hindra IS-krigarna från att fly till Syrien. Det är en knivig fråga för regeringssidan om det är klokt att skära av förbindelsen västerut; risken är att civila då utsätts för ännu större grymheter av IS.

Shiiter på krigsfot i området kan också tänkas väcka oro i grannlandet Turkiet, inte minst om det är fråga om väpnade styrkor som står lite utanför Iraks regeringsarmé. Shiagrupperna som nu tar sats kallas Hashid Shabi, "folklig mobilisering".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset