Luleås målvakt Filip Gustavsson ordnade första nollan i bortamötet med Linköping.
Luleås målvakt Filip Gustavsson ordnade första nollan i bortamötet med Linköping.
Ishockey TT

Mot Färjestad i torsdags var han bara 20 sekunder från första nollan i SHL.

Filip Gustavsson tog i stället den historiska bedriften två dagar senare borta mot Linköping.

Luleå vann med 2–0 – och JVM-keepern visade att superformen är kvar.

I junior-VM utsågs Filip Gustavsson till bäste målvakt i hela turneringen – och var en stor anledning till att Sverige nådde final mot Kanada och tog silver.

19-åringen tog med sig självförtroendet därifrån och ger nu Joel Lassinantti en rejäl kamp om förstaspaden i Luleå.

Han var strålande när norrlänningarna slog Färjestad hemma (4–1) i torsdags – och ännu bättre när hemmastarka Linköping besegrades med 2–0 under lördagen.

Offervilligt i Luleå

Filip räddade samtliga 34 skott – och höll nollan för första gången i SHL.

Klart att det känns väldigt roligt och speciellt för egen del, även om det viktigaste var att laget vann. Jag har ju varit så nära att inte släppa in något mål tidigare, säger Gustavsson med ett leende.

Allra närmast var mot Färjestad senast, då futtiga 20 sekunder återstod när de reducerade.

Jag har ju tänkt många gånger på slutet att nu har jag verkligen chansen att visa att jag kan hålla nollan. Sedan har motståndarna fått in en puck. Det har blivit lite som ett halvspöke får jag erkänna. Men nu vet jag att jag klarar av det och kan släppa alla sådana funderingar, säger han.

Gustavsson inledde med två jätteräddningar i matchens första byte – i stället tog Luleå ledningen genom Isac Lundeström i powerplay efter bara 1.56. För den läckra assisten stod Einar Emanuelsson – som även frispelade Robin Kovacs till 2–0 efter 18.39.

Fler mål än så blev det inte.

Även Jonas ”Monstret” Gustavsson i hemmakassen svarade för flera vassa räddningar – men överträffades av 14 år yngre Filip med samma efternamn.

Han är helt grymt bra, inte minst efter JVM. Filip är verkligen värd framgången, är det någon man vill ska hålla nollan är det han, säger lagkompisen Einar Emanuelsson.

Tajt lag att möta

Luleå har därmed två raka segrar och har tagit poäng i sex raka matcher. Bland annat en borta mot suveräna serieledaren Växjö.

Vi har fått tillbaka flera målskyttar som varit skadade och då kommer även vinsterna. Starka defensivt har vi varit hela tiden. Jag tror inte något lag vill möta oss i ett slutspel, säger Filip Gustavsson.

LHC imponerade då klubben vann med 5–1 borta mot Brynäs senast – men var slarvigt och uddlöst nu.

Vi fick aldrig det målet vi behövde för att få fram den energin som krävs. Luleå vann fler kamper och var bättre. Vid deras mål somnade vi till och det blev dyrköpt för oss, säger LHC-tränaren Dan Tangnes.
Luleås målvakt Filip Gustavsson ordnade första nollan i bortamötet med Linköping.
Luleås målvakt Filip Gustavsson ordnade första nollan i bortamötet med Linköping.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset